сряда, 14 ноември 2012, 11:06 ч.

Вратичка

Намериха се 270 хил. за Рожен

BNews.bg

Намериха се 270 хил. за Рожен

Правителството намери начин да помогне индиректно на Роженската обсерватория, макар и без направо да налива пари от бюджета. Това стана ясно след среща с ръководството на астрономическия институт към БАН с премиера Бойко Борисов. Нито една звезда да не бъде изпусната, заръча премиерът на астрономите.

Държавата се притече на помощ на астрономите от "Рожен", които, както всяка година, се оплакаха, че не им стигат около 250 хил. лв. за работа и издръжка до края на 2012. Вместо 250 хил. обаче те получиха още 20 хил. лв. отгоре.

След като преди три дни министър-председателят обеща да реши финансовия проблем и повика на среща ръководството на института и на обсерваторията, тя се състоя преди началото на заседанието на кабинета. В нея участваха и министрите Мирослав Найденов и Нона Караджова.

Решено бе земеделското и екоминистерството да спасяват със свои пари обсерваторията срещу извършени от астрономите услуги.

Така, ведомството на Караджова ще брои на обсерваторията 150 хил. лв., а министерството на земеделието - 120 хил. лв. Срещу сумите астрономите ще извършат определени дейности по поръчка на Найденов и Караджова, съобщи пред министрите след срещата шефът на Иниститута по астрономия към БАН доц. д-р Таню Бонев.

"Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Мигар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира", поръча Борисов на астрономите.

"С двете министерства са намерени общи интереси и те са готови да възложат задачи, които астрономите са най-компетентни да решат", обясни Бонев, като благодари на двамата министри за помощта.

Заедно с него в МС дойде и шефът на обсерваторията Никола Петров.

Само преди ден финансовият министър Дянков отряза астрономите, като заяви, че няма намерение да им даде и един лев, понеже БАН си има бюджет.

Рискът Обсерваторията в Рожен да хлопне кепенци е сред основните бг теми в социалните мрежи от седмица.

От няколко дни снимка с призив за помощ упорито обикаля Facebook, а хиляди потребители самоотвержено я споделят в опит помогнат за намирането на разрешение на проблема.

Самите учени пък започнаха повече от любопитен проект, с който да съберат необходимите 250 хиляди лева -

те учредиха футболен отбор и поканиха за първи свой съперник Витоша Бистрица, чийто капитан е премиерът Бойко Борисов.

Младите учени обясниха, че се надяват от приходи от билети и тв права при звездната среща да съберат така нужните им средства.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Крис - 14:58, 14 ноем.

    Първо отрязаха бюджета на БАН,а сега бащицата се прави на герой ,като че ли ги дава тези пари от собствения си джоб.А с каква лекота раздава милиони за мачове и футболни отбори.Мерзавец.

  • Новият - 13:12, 14 ноем.

    Много много отдавна се срещат спецове от НАСА и Съветската космонавтика за обмяна на опит. Една от темите е за финансовите постъпления. Американците обясняват, че получават от риболовните траулери поръчка да засекат чрез спътници пасажите от риба и така успяват да намалят разходите и увеличат улова. Съветите и те правели снимки, но те оставяли в архив, никой не се интересувал. Нашите учени са по Съветската школа-дъжавата да дава и всичко в архив!

  • V.I.P. - 12:16, 14 ноем.

    Тоя простак няма ли да спре с отвратителните си водевили !

Напиши коментар

Коментари