сряда, 14 ноември 2012, 13:05 ч.

Край на мандата

Цвета Маркова вече не е шеф на ДКСИ

BNews.bg

Цвета Маркова вече не е шеф на ДКСИ

Правителството смени целия състав на Държавната комисия по сигурността на информацията. Цвета Маркова вече не е неин председател след два мандата на поста. Кадровикът на МВР оглавява комисията от днес нататък.

След два мандата на поста шеф на сигурността на информацията Цвета Маркова бе сменена от правителството, тъй като мандатът й изтече преди два дни.

Само преди десетина дни тя гостува в предаването "Винаги в неделя" на Тв7 и се похвали с постиженията на ДКСИ под нейно ръководство в продължение на 10 години.

На нейно място е назначен кадровикът на МВР Борис Димитров, досега оглавяваше "Човешки ресурси" във вътрешното министерство - от 2009 г. до сега.

Той е роден на 26.01.1966 г. Завършил е УНСС със специалност „Икономика и организация на труда”, както и Института за следдипломна квалификация към УНСС със специалност „Право”. Има специализации в Академията на МВР, Института по публична администрация и Института по лидерство „Пойнтман”. В системата на МВР на различни позиции е от 1992 г.

Заедно с Маркова е сменен целият състав на ДКСИ, поста си запазва само един досегашен член - Сергей Дамянов.

Васил Ризов става зам.-председател на Комисията.

Ризов заема длъжността директор на Специализирана дирекция „Класифицирана информация” в ДАНС от май месец до сега.

Завършил е ВНВАУ – Шумен, ВА „Г. С. Раковски” и право в ЮЗУ „Неофит Рилски”. В Българската армия е от 1988 г. Започва като командир на взвод, а през 1999 г. вече е началник на сектор „Криминален” в Служба „Сигурност – ВП и ВКР” в Министерството на отбраната. В периода 2001-2008 г. в „Криминална полиция” към СДВР, след което постъпва в ДАНС. Има редица специализации в България, САЩ, Унгария и др.

Другите двама членове са служителят по сигурността на информацията в МО полк. Иван Иванов и главният експертен сътрудник към парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Петър Петров.

"Новият председател на ДКСИ е с богат професионален опит в работата си с дела",

заяви пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов.

Днес МС взехме решение да бъде назначен новият състав от действащи служители и бивши служители, които са работили в сектора за сигурност. Това е комисия, която се занимава с всички проблеми, свързани с класифицираната информация и нейният председател е Борис Димитров, зам.-председател ще бъде досегашен служител в ДАНС, членове ще бъдат бивши двама служители в системата за сигурност и един действащ служител, към настоящия момент е служител в МО, обясни още вицепремиерът.

Няма задължение на изпълнителната власт да предлага определени постове, когато изтича един мандат.

Министър Цветанов обясни още, че досега не са водени разговори за назначаването на Цвета Маркова на друг държавен пост.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ???? - 21:31, 14 ноем.

    А Маркова за къде глади роклята?

  • :-) - 17:36, 14 ноем.

    И чий човек си положи дупето на освободения стол? На Цв.Цв. разбира се. Толкоз за "некадруването" на ГЕРБ.

Напиши коментар

Коментари