сряда, 21 ноември 2012, 7:13 ч.

Празник

Въведение Богородично е днес

BNews.bg

Въведение Богородично е днес

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога.

От 1929 година с решение на Светия синод на БПЦ празникът Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж.

Българската православна църква отбелязва днес празника Въведение Богородично, който е един от дванадесетте велики християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква, а в църковните песнопения той се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората”. Във Византия празникът се отбелязва от VII в. от патриарх Терасий, а по-късно папа Григорий XI през 1374 г. го въвежда и в католическата църква.

 
Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм

и е отдадена в служение на Бога и това се превръща в символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.

 
Празникът се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово. Днес по време на службите в храмовете вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

 
Членовете на семейството се събира около масата, след като се върнат от храмовете.

Фамилиите честват, както празника, така и здравата връзка помежду си.

Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

 Народната традиция повеляла да се гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Честит Празник! - 11:18, 21 ноем.

    Хубав ден!

Напиши коментар

Коментари