четвъртък, 22 ноември 2012, 10:27 ч.

Двойна игра

Цецка vs. Фидосова за казуса „Марковска“

BNews.bg

Цецка vs. Фидосова за казуса „Марковска“

Водещите юристи в ГЕРБ застанаха един срещу друг за това как да се премине към новата процедура за избор на конституционен съдия.

Водещите юристи в ГЕРБ застанаха един срещу друг за това как да се премине към новата процедура за избор на конституционен съдия.

Шефката на Народното събрание Цецка Цачева поиска парламентът да отмени избора на Венета Марковска перди да се премине към новия вот. Шефката на правната комисия Искра Фидосова, обаче, обясни, че казусът "Марковска" е приключен и няма нужда НС да отменя свое решение.

"Почвата, на която сместъпили сега, е нездрава", каза Цачева.

Тя обясни, че съзнателно не е взела думата в споровете досега, заради институционалната криза и безпрецедентния казус. Цачева се обърна към колегите си от ГЕРБ и ги призова да подкрепят отмяна на решението за избора на Марковска.

Така Цачева се изправи срещу Фидосова и застана зад предложенията на опозицията.

Двете първи дами в ГЕРБ се разминаха и по въпроса приключил ли е казусът "Марковска".

Фидосова обяви края му с решението на Венета Марковска да се пенсионира. Според Цачева, обаче, това не е така. Тя обясни, че няма официално волеизявление от страна на избраната вече за конституционен съдия, че няма да предявява претенции занапред, а това, че някой е пенсионер не е "възпрепятстващо обстоятелство".

В парламента започнаха дебатите по стартирането на новата процедура

за избор на конституционен съдия. За мястото СДС издигна бившия президент Петър Стоянов, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща подкрепата на мнозинството. Стоянов обаче поиска три дни да размисли, а сред сините депутати все още никой не иска да внесе кандидатурата му официално.

БСП и ДПС обявиха, че няма да участват в процедурата и няма да издигат свой кандидат.

Опозицията разкритикува управляващите за започването на новата процедура. Сините и ДПС бяха категорични, че преди да се избере нов конституционен съдия трябва да се отмени решението за избор на Марковска.  „Мандатът на конституционния съдия е 9-годишен.

А ако на друг парламент при друга политическа конфигурация му хрумне да го махне, защото има два избора?

Не можем да си го позволим”, каза зам.-шефката на парламента Екатерина Михайлова. Тя внесе предложение за отмяна на избора на Венета Марковска преди рестарта на процедурата.

Тримата нови членове на Конституционния съд, които се заклеха миналата седмица, също са нелегитимни

както и Венета Марковска. Това се разбра от думите на независимия депутат Тодор Великов. Той съобщи, че Анастас Анастасов, Борис Велчев и Георги Ангелов не са се заклели според закона, защото не са завършили клетвата си със „Заклех се”.

Той и колегата му Димитър Чукарски обявиха, че ще внесат промяна в закона за Конституционния съд, с която

да се премахне обвързаността между присъствието на президента и другите лица и валидността на клетвата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ?? - 11:15, 22 ноем.

    Фидоска се е уплела у конците??

  • товае - 10:41, 22 ноем.

    права е Екатерина Михайлова - ГЕРБ се опитва да минира бъдещето на КС и позицията му по дела, чрез избирането на 13 член. Така всички решения на КС висят. Може би това се прави с цел фалшифициране на изборите. Бойко знае как Любен Гоцев и компания фалшифицираха изборите за ВНС. Сега се готви същия мач!

Напиши коментар

Коментари