сряда, 05 декември 2012, 15:13 ч.

Акъл от "Дондуков"2

Има пари за коледни пенсии

BNews.bg

Има пари за коледни пенсии

Дефицитът е по-нисък от планираното и позволява да има коледни добавки за пенсионерите. Тази позиция зае президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос на Bnews.

Кабинетът може да си позволи да раздаде коледни добавки на пенсионерите, защото дефицитът е доста по-малък от планирания, коментира в отговор на Bnews президентът.

Държавният глава се аргументира с цифрите - при заложен дефицит в началото на годината от 1,3%, в момента той е много по-малък - 0,7-0,8%.

Така че, по думите на Плевнелиев, този дефицит "е комфортен и би позволил еднократно раздаване на помощи" за хората от третата възраст.

Разбира се, финансовият министър би могъл да има допълнителни аргументи, за които аз не знам, но е много важно да планираме дългосрочно правилно, включително коледните добавки, заяви президентът.

Държавният глава наблегна, че е необходимо занапред и коледните добавки към пенсиите да се планират, както бюджетът и дефицитът.

С категоричната си позиция за коледни бонуси за възрастните хора Плевнелиев се изправя срещу финансовия министър Симеон Дянков, който по принцип неведнъж е декларирал, че е против този вид коледно раздаване на пари за пенсионерите.

Преди няколко дни в парламента финансовият министър беше категоричен, че държавата няма пари за коледни пенсии и заплати.

През последните два месеца Дянков неведнъж заявява, че според размера на приходите в хазната в края на ноември ще се реши дали ще има, или няма да има допълнителни пари за Коледа за пенсионерите.

В парламента в сряда вицепремиерът още веднъж повтори това и не отстъпи ни на йота от вече казаното:

„Не съм популист, не искам да давам пари, които нямам. Ако бюджетът за ноември е на дефицит, няма да има добавки”, обясни отново той.

Вицепремиерът обвърза коледните пенсии с европейските плащания. По тях трябва да получим 800 млн. лв., които могат да постъпят всеки ден. „В момента, в който дойдат предварителните данни за ноември, ще кажем. ”, обеща още Дянков.

Преди ден социалният министър Тотю Младенов изрази надежда, че въпросът с добавките ще се реши на заседанието на Министерския съвет в сряда, но то се отмени заради визитата на премиера в Америка.

Така, повече от сигурно е, поне на този етап, че пенсионерите няма да получат по някой и друг лев отгоре за празниците,

тъй като първата дата за получаване на пенсиите е 6 декември, а решение на кабинета няма.

Средства за коледни надбавки в държавната хазна има, категоричен беше и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него те ще стигнат за по 50 лв. на пенсионер, в зависимост от вида на пенсиите.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • дряновица - 09:08, 06 дек.

  vini , тебе майка не те е родила, ти си се пръкнал от камък .

 • tonev - 17:26, 05 дек.

  abe nashiqt prezident ,prezident li e ili lukova glava mai si e lukova glava taka kato gledam ,slojiha edin mishok da go razigravat kakto si iskat i da si pletat koncite

 • Bela Rada - 17:23, 05 дек.

  Да, ама нали се сещате, че не президентът е важен, а дясната ръка на Борисов - Дянков. Президентът по-добре да не дава излишни надежди на горките пенсионери, които като едното нищо ще останат накрая много разочаровани.

 • blagoroden_elen - 17:14, 05 дек.

  Росен, какво го раздава на лично пресаташе на правителството?! Да не е да му плащат и за излишен ПР освен, че му казват какво да прави, говори и яде?! И какви са тия пари бе Росене, ти видя ли ги - с 5 лева отгоре! Нищо и никаква работа!

 • plug_n_play - 17:10, 05 дек.

  Росене, такъв президент си само ти - кукла на конци ръцете на Цветанов и Борисов. До кога ще търпиш, Българио, такъв псевдо президент на чело на държавата? Аман му от приказките - станахме за смях пред цяла Европа.

 • Lamartin - 16:55, 05 дек.

  към вини: Каква е тази омраза към пенсионерите - това са вашите родители,а ,вие нямате никакво уважение към тях? Ти още помагат, работят и се грижат за вас,засрамете се!

 • ?? - 15:53, 05 дек.

  що се изтичва така нашия президент?!

 • вдянков - 15:48, 05 дек.

  ако съкратим ненужната президенска администрация и от нея останат 20-30 души може и да се намерят пари

 • Катя - 15:41, 05 дек.

  Малоумен ход на Дянков и популистки на президента!

 • vini - 15:24, 05 дек.

  Стига с тези пенсионери бе хора.

Напиши коментар

Коментари