сряда, 19 декември 2012, 10:33 ч.

По съседски

Честваме Кирил и Методий с гърците

BNews.bg

Честваме Кирил и Методий с гърците

Обща програма за отбелязване на 1150-годишнината от началото на Великоморавската мисия на Светите братя готвим заедно с Гърция.

Дойде време да честваме делото на Кирил и Методий заедно с нашите съседи от Гърция.

Програма за отбелязване на 1150-годишнината от началото на Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий, уговориха на своя среща в Атина, министър Вежди Рашидов и Костас Дзаварас,

министър с ресор „култура” в Министерството на образованието, религиите, културата и спорта на Република Гърция.

Срещата се проведе в рамките на второто съвместно заседание на правителствата на двете страни.

Освен честването на Великоморавската мисия през 2013 г., министрите се договориха и за честването на  1000 години от смъртта на Цар Самуил през 2014 г.

Беше изразена и взаимната воля на двете страни да приключат в най-скоро време и съгласуването на Спогодбата за учредяване и дейност на културни институти и да пристъпят към нейното подписване.

И двете страни бяха на мнение, че трябва да обединят своите усилия за постигане на конкретни резултати и подчертаха традиционно добрите работни връзки между български и гръцки археолози и изследователи на културното наследство.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • !!! - 16:54, 20 дек.

  Най лошото е в калта а гледаме вканчето на комшията -тъпо така ви е натиснала разделението че злобата е превест....Мен ми е през кура от 22г сам на вън вие ще го духате.

 • Сарафов - 13:04, 20 дек.

  Днес между другото пишем на кирилица, създадена в Преслав (Преславска и Охридска книжовни школи, нали се сещате), така че спорът чия е азбуката отдавна е приключен.

 • Драго - 21:17, 19 дек.

  А пък аз мислех , че Кирил и Методий са руснаци и те са измислили слявянската писменност. Аз много гледам руска телевизия, може от това да е. Н а всеки 24(11) май те празнуват светите братя и създаването на"славянската " азбука на която пишат , ама никога не са споменали нещо за България и аз затова си мисля братята ще да са руснаци , независимо какво са ни учили в школото . Може грешка да е станало в българската история.. Що ли да не питаме руският посланик да разясни положението , че ми е много интересно.

 • ууу - 21:02, 19 дек.

  НИЕ /КАКТО СЪРБИ, РУСНАЦИ, УКРАИНЦИ МАКЕДОНЦИ И ПР.ПИШЕМ НА БЪЛГАРСКА, А НЕ НА СЛАВЯНСКА АЗБУКА!! КИРИЛ И МЕТОДИ НЕ СА И СЪЗДАТЕЛИТЕ, А КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ!!!!

 • яао - 20:25, 19 дек.

  до ??? - историята има един прочит и една истина, която често е многопластова. С ГЪРЦИТЕ в Историята сме били само на нож(както вероятно и Бойко ще бъде на нож с тях като го излъжат), а гърците са проляли най-много българска кръв, заедно с турците!

 • йъэ - 20:21, 19 дек.

  до ШИЕИЕ и Светите Братя не са ГЪЦИ, а са вероятно славяни от солунския район!

 • Ангеларий - 20:20, 19 дек.

  до ШИЕИ - абе ти си много зле. Ти въобще не си наясно защо, за кого и с каква цел е написана Глаголицата и впоследствие Кирилицата. А Калоян е много, много по-късно и по съвсев друг повод има корнспонденция с Папата. Абе вие от ГЕРБ верно четете само Карл Май

 • ШИЕИЕ - 18:56, 19 дек.

  МАЛКО СЕ ЧЕТЕ В БГ. БРАТЯТА СА СИ ГЪРЦИ И СА ИЗМИСЛИЛИ ГЛАГОЛИЦАТА за да не попаднем под кАТолическо влияние. МАЛКО СЕ ЗНАЕ ЧЕ ИМАМЕ КРАЛ И ТОЙ СЕ КАЗВА КАЛОЯН УДОСТОЕН СЪС СПЕЦИАЛНА ГРАМОТА ОТ КАРДИНАЛ ЛЪВ, ПРАТЕНИК НА ТОГАВАШНИЯТ ПАПА . НО МАЛКО СЕ ЧЕТЕ ЗАЩОТО В УЧЕБНИЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА . ПИШАТ ЧЕ К. И М. са написали кирилицата

 • ??? - 18:38, 19 дек.

  АВЕ-тогава според теб само на нож...нали трябва да има край за историята има грътски и македонски прочит какво ще кажеш????

 • аве - 17:36, 19 дек.

  до ЕЕЕ - ами отвори си тогава учебниците по история(ама сигур не знаеш гръцки), виж там какво пише за ЦАР СИМЕОН, виж за какво става дума с ГЛАГОЛИЦАТА и тогава говори. А за Самуил няма ред срещу престъпленията на ВАСИЛИЙ ВТОРИ. Това което иска пък Македония от Гърция(в новата история) всеки българин ще го поиска, но гърците и там не отстъпват. Да честваме тогава БЪЛГАРИ-МАКЕДОНЦИ, които са бягали или защитавали българите от гръццките убийства и етническо прочистване на Северна Гърция? Ама не - ромеите ни лъжат и ние като шарани се ловим на въдицата!

Напиши коментар

Коментари