неделя, 23 декември 2012, 8:15 ч.

Свети Седмочисленици

Почитаме Св. Наум Охридски

BNews.bg

Почитаме Св. Наум Охридски

Свети Наум Преславски, или Наум Охридски, е средновековен български учен, книжовник и светец. Православната църква го тачи и като един от светите Седмочисленици.

Според житието на Кирил и Методий от Климент Охридски, Наум участва в тяхната мисия във Великоморавия, а през 868 е ръкоположен в Рим.

През 886 г. Наум е изгонен от Великоморавия заради своята съпротива срещу влиянието на германския клир и прекарва известно време в затвора. Той пристига в България, заедно с Климент Охридски, Сава, Ангеларий и може би Горазд.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893 г.

След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. Около 900 г. се оттеглил в манастир край Охрид, а през 905 г. изградил свой манастир, известен днес като "Св. Наум".

Наум Охридски умрял на 23 декември 910 година, когато се и празнува неговата памет.

На 23 декември архиерейска света Литургия в столичния храм "Св. Георги" ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква и в съслужение със софийския викарий епископ Йоан и други епископи.

В същия ден празничната света Литургия по повод храмовия празник в столичния храм "Св. Наум Охридски", квартал "Дружба", ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод

Имен ден имат Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум. Имениците празнуват също и на 20 юни.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари