неделя, 06 януари 2013, 7:20 ч.

Да спасим кръста

Богоявление е!

BNews.bg

Богоявление е!

На този ден според библейския разказ св. Йоан Кръстител е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. Затова днес се освещава водата. След службата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени скачат да го вадят. Вярва се, че който намери и извади кръста, ще е здрав и щастлив.

Празникът Богоявление (Йордановден) се отбелязва в цялата страна с празнични литургии, освещаване на бойните знамена и с ритуал по спасяване на кръста. Богоявленски водосвет ще се извърши във всички гарнизони на Българската армия.

Водосветът в София се проведе пред Паметника на Незнайния воин в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев.

Той бе отслужен от Знеполския епископ Йоан.

Хвърлянето на кръста във водата и изваждането му е сред най-вълнуващите ритуали на този ден.

Вярва се, че този, който го извади от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Според народното поверие през нощта срещу богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от бог това, което си пожелае.

Ритуалът се практикува в цялата страна. В София за Богоявление по традиция кръстът за здраве be хвърлен в езерото в квартал "Дружба 1".

В събота водите му бяха почистени специално за Йордановден. Заради ниските температури езерото е почти замръзнало. Въпреки това водолази успяха да го огледат и почистят, за да няма инциденти при ваденето на кръста. Част от леда беше разбита, за да има място за плуване.

На Богоявление празнуват имен ден над 100 000 българи,

а на Ивановден - над 300 000, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

55 000 мъже носят името Йордан, а жените с името Йорданка - 42 хиляди. Богдан и Богдана са съответно 4 200 и 2 300.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари