понеделник, 14 януари 2013, 11:32 ч.

Балкански разпри

Строшиха за часове паметната плоча на Мара Бунева

BNews.bg

Строшиха за часове паметната плоча на Мара Бунева

Само няколко часа след като бе поставена повторно, паметната плоча на Мара Бунева на кея на Вардар е била счупена на две.

Поредна плоча в памет на Мара Бунева, поставена на кея на Вардар, е разбита.

Този път това се е случило само часове след поставянето ѝ по време на честването на 85-годишнината от смъртта на Бунева, съобщава македонското издание МКД.МК.

В неделя в присъствието на българи, включително лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, от двете страни на границата пластмасова паметна плоча бе поставена на кея, където многократно през годините мраморна плоча за Бунева е била изкъртвана.

Тя обаче издържала само няколко часа, показват снимки на читател на МКД.

Мара Бунева е революционер, свързан с покушението срещу сърбина Велимир Прелич през 1928 г.

Прелич е бил главният прокурор на Скопската област по време на сръбската окупация в Македония. Той е отговорен за жестоките присъди срещу група студенти, членове на Македонската младежка тайна революционна организация, които са обявени за виновни заради българското си самосъзнание.

Съгласно присъдите си младежите са подложени на стягане на главите, трошене на крайници и дори заравяне живи.

След произнасянето на жестоката присъда Вътрешната македонска революционна организация решава да търси възмездие и Мара Бунева се нагърба с покушението на Велимир Прелич. Тя го застрелва в центъра на Скопие, след което се самоубива с куршум в гърдите.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • един българин - 13:58, 15 ян.

  Македония е била и ще бъде българска!

 • ИШЩСД - 20:28, 14 ян.

  ЕС ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН ЗА МАКЕТАТА! А И КОМШИИ ДА НИ СТАНАТ АЛБАНЦИТЕ ПАК Е ТОЯГА, ЩОТО ТИЯ СЕ ПЛОДЯТ КАТО ЗАЙЦИ. А У НАС Е ПЪЛНО С НЕОБИТАЕМИ СЕЛА ПО ГРАНИЦАТА!

 • Хоп шоп - 18:36, 14 ян.

  Нашите политици да сезират Брюксел, какво вършат сърбоманите в Скопие.

 • смит и уесън - 17:46, 14 ян.

  пак казвам - сядаме с Албания и си делваме макетата както следва - по линията Охрид-Скопие - на изток България, на Запад - Албания!!! Това е, всичко останало е бла-бла...

 • sarbofob - 17:28, 14 ян.

  Сърбе не върбе

 • Кире Рило-Пирински - 14:29, 14 ян.

  Всеки януари, всяка година - едно и също чупене на паметната плоча на Мара Бунева. Господа български политици, това е действителността в сръбската провинция БЮРМ. Има ли смисъл да говорим за преговори с ЕС, права на българите, жп линия Скопие-София, добросъседство ... СЪРБЕ НА ВЪРБЕ !!!

 • Кръц - 12:41, 14 ян.

  Сърбе не върбе

 • Новият - 12:02, 14 ян.

  Докато макетата се занимават с нас, Албания ги завладя!

Напиши коментар

Коментари