неделя, 20 януари 2013, 7:16 ч.

Вторият става първи

Кой е Лютви Местан?

BNews.bg

Кой е Лютви Местан?

Лютви Местан е новият лидер на ДПС. Революционната новина, че Доган си тръгва и посочва Местан за свой заместник, дойде от националната конференция на движението, белязана от невиждан публичен атентат срещу български политик.

В последните години Лютви Местан се превърна във втория човек в ДПС след Ахмед Доган. 

В 41-то Нардното събрание за пореден мандат той е зам.-председател на парламентарната група на политическата сила. Въпреки че със същата титла се кичат още четирима депутати в ДПС,

Местан е пръв сред равни.

В последните три мандата на парламента ежедневната дейност на групата на ДПС се ръководи реално от Местан, въпреки че председателската позиция е на Ахмед Доган. На практика бившият преподавател Местан изразява позицията на движението по всички основни теми.

Той се нагърби с основната роля на говорител на движението.

Лютви Местан е главният оратор на ДПС, когато се защитават важните политически тези, когато се спори в обсъжданията за вот на недоверие, когато се четат декларации, когато се дебатират съществени закони, изборния кодекс и пр.

Разбираемо, Местан е най-активният депесар в парламента - той е зам.-председател на ДПС от над 10 години и отговаря за законодателната дейност на партията.

Ораторските му способности обаче са признати много преди да стане член на ДПС под давлението на тогавашния лидер на движението в Кърджали Ахмед Хюсеин.

Речите му са признати за едни от най-добрите от преподаватели в СУ “Св. Климент Охридски”, които в продължение на 8 години наблюдават и анализират изказванията на публични личности.

Това едва ли е случайно - опитният политик е завършил българска филология и право.

Дълги години е работил като преподавател в Момчилград.

Сладкодумието му е факт, макар че самият той призна преди време, че чак на 6-годишна възраст е започнал да учи български език. Това не му е попречило след години - като студент в София, да завоюва награда за правопис.

Като дясна ръка на Доган и зам.–председател в Централното оперативно бюро Местан е в дъното на повечето законодателни стратегии на ДПС. Депутат вече 16 години, той е автор на много нормативни актове.

За пръв път сяда на депутатската банка през май 1997 г.,

след като е избран за народен представител в 38-мия парламент от 9-и Кърджалийски многомандатен район. 

Това е и родният му край. Лютви Местан е роден на 24 декември 1960 г. в село Чорбаджийско в община Кирково, Кърджалийско. От години е женен за бившата шефка на Агенцията за закрила на детето Ширин Местан, като и за двамата това е втори брак.

Лютви Местан е един от малкото политици, чието има отсъства от жълтите страници на вестниците и около него сякаш няма клюки.

Дори и противниците му признават изключителната уравновесеност и възпитан тон.

Един от малкото случаи, в които Местан не издържа на политическия скандал,  е отпреди година. Той напусна демонстративно студиото на предаването "Панорама" по БНТ заради кавга с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов по въпроса има ли радикален ислям в България.

"В България радикалният ислям е митологема", е категоричната позиция на Лютви Местан, който смята, че страховете на хората в тази посока се провокират с политическа цел.

Въпреки сдържания си характер Местан не се страхува да влиза в политически схвати с опонентите,

включително и със силните на деня. Много от язвителните му политически изказвания с критиките към днешната власт "Корупцията мирише на гербери" или "Всички са се пекли, а само един изгаря" за уволнения Трайчо Трайков ще останат най-малкото като ярки примери в политическата риторика.  

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Смешко - 16:25, 12 март

  Единственият, който репетира с часове пред огледалото изказванията си в НС... :(

 • Елена - 19:48, 04 февр.

  Лютвито завърши Велико търновския университет. През цялото следване 1980 - 84 г. парадираше и загатваше за контакти със службите за сигурност. Колегите се страхуваха да говорят пред него дори и за това, къде са се напили вчера. Мечтаеше как при смяна на имената ще се кръсти Людмил и никой няма да разбере, че е от турски произход.

 • Lyutvi Mestan? - 00:28, 22 ян.

  DS DS DS DS DS DS DS DS DS DS DS DS DS

 • Юнус - 09:00, 21 ян.

  ДПСто ОМАСКАРИ БЪЛГАРИЯ! ПОЗОР!

 • Ширин Местан - 19:56, 20 ян.

  МЕСТАН Е МРЪСЕН, МАЗЕН И ДОЛЕН ИБРИК РАБОТЕЩ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ....

 • поп Грую - 16:06, 20 ян.

  Меди, Медииииии , много постно сценарийчето, много аджамийско . Що не му дадохте на този пишнам атентатор бутафорни патрони с боя от театрото , та да те гръмне на ужким, да се гътнеш и на третия ден от конгреса да възкръснеш, да се появиш в бяло. Тогава ефекта от цирка би бил умопомрачителен, твоите екзалтирани поклонници щеха да изпаднат в екстаз, щяха да напълнят крачолите от радост и замеряйки те със съдържимото от крачолите щяха да те обожествят. Теке щяха да ти напрявят, как звучи само – Доган баба теке . СЕРСЕМИ СИ БЯХТЕ , СЕРСЕМИ И ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ.

 • Савчо - 15:07, 20 ян.

  Как кой не го ли познавате? АГЕНТ САВА КАК МОЖЕ АГЕНТ ОТ ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ МОЖЕ ДА ЗАЩИТАВА ПРАВА И СВОБОДИ НА ХОРАТА?

 • савчо - 15:00, 20 ян.

  Агент Сава

 • Агент Павел 2 - 14:54, 20 ян.

  Лютви Местан и смешната Фелиз Х в момента работят срещу България!

 • Агент Павел - 14:52, 20 ян.

  Това ЛМ- рафиниран подлец и демагог!

Напиши коментар

Коментари