понеделник, 21 януари 2013, 16:57 ч.

Дано!

Караме колите си с горива на европейско ниво

BNews.bg

Караме колите си с горива на европейско ниво

Процентът на некачествени горива в България е едва 3,4, което е в европейската норма, твърдят експертите.

Българските горива са на добро средно европейско равнище, твърдят от Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива“.

„През 2012 г. агенцията взе 962 проби на течни горива от бензиностанции. Процентът на некачествени горива е 3,4, което е в европейската норма.

Отчита се и добра тенденция на покачване на качеството на горивата - през 2009г. – 15% некачествени горива, 2010г. 10,5%, 2011г. - 5%”, информира Петър Костадинов, ръководител на главната дирекция Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива“.

Според него изискването за съдържание на биоетанол в бензина е 2%, данните от проверките за 2012г. са показали, че този процент в българските горива е 2,8.

В дизеловото гориво изискването е за 7% съдържание, при дизела не е отчетено надвишаване на нормата.

„Най-често горивата се смесват с масла, керосин, ниско октаново бензини и разтворители. През колкото повече дистрибутори минава едно гориво, толкова по-некачествено става.” заяви Костадинов.

По неговите думи много често граждани подават сигнали за некачествено гориво, и дирекцията е длъжна в рамките на 24 часа да направи проверка на съответната бензиностанция.

От своя страна председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Ангел Ангелов съобщи

„Предложили сме на министерството на икономиката, и чакаме съгласието им за стартирането на проект за контрол на пропан бутана, проектът е на стойност 1,5 млн. лв.

Имаме идея и предстои обсъждането и за възможността за въвеждане и на контрол на въглищата.”

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • КВО КАРАМЕ БЕ! - 18:40, 21 ян.

    Караме колите си с горива на европейско ниво С АФРИКАНСКИ ЗАПЛАТИ!

  • Валери - 17:06, 21 ян.

    Само цените са на европейско ниво и дори над европейкото, качеството е африканско ниво както и контрола на качеството.

Напиши коментар

Коментари