петък, 01 февруари 2013, 9:05 ч.

Удар

Марешки купи Куцото Ту

BNews.bg

Марешки купи Куцото Ту

Скандалният аптекарски бос Веселин Марешки е купил бившия правителствен самолет, който стана известен като Куцото Ту след инцидент с президентска делегация на път за Мексико.

Старият държавен самолет Ту-154, което разхождаше политиците ни по света, вече ще разнася лекарства. Президентският самолет Ту-154 има нов стопанин – “Варнафарма холдинг” ООД.

Машината е продадена за 395 500 долара на търг с явно наддаване. Собственик на дружеството е фармацевтичният бос и политик Веселин Марешки. През февруари самолетът ще направи 3 години, откакто не е летял.

Припомняме, че той бе свален от регистъра на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, след като претърпя инцидент на път за Мексико, когато на борда му бяха президентска делегация начело с Георги  Първанов и десетки журналисти.

В края на януари 2008 г. самолетът Ту-154-М с Георги Първанов и още 82 души на борда лети от София за Мексико Сити

с две междинни спирки - София - Лажес, остров Терсейра, Азорски острови - Бермуда - Мексико Сити.След излитане от летище Лажес колесникът на държавния самолет не се прибира.

Налага се да кръжи с часове във въздуха, за да изразходва горивото във въздуха. Процедурата трябва да намали риска от взрив при кацане. Въпреки голямата опасност за щастие самолетът каца успешно. След това делегацията с президента се прибира в България с друг самолет на "България Ер". При анализа на разследващата комисия се установява, че се касае за технически проблем.

След този инцидент старият държавен самолет получи прозвището Куцото Ту.

На търга, обявен на 22 ноември 2012 г.  дружеството на Марешки е било единствен кандидат да купи Куцото Ту. Сделката е сключена на 17декември 2012 г.

Ту-154 няма да може да изпълнява търговки полети до ЕС, защото няма типов сертификат, но ще може да лети без проблем до Русия, Азия и Африка. ОТ Авиоотряд 28 коментират, че машината дълго време е стояла накрая на полосата и ще са й нужни доста резервни части, за да може да възстанови летателната си годнос

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • :-) - 15:10, 01 февр.

    @Aз На тоя принцип, само заради изкаването ти, трябва да легализират евтаназията. (Да не се мъчиш)

  • Orda - 13:09, 01 февр.

    Магарешки - егати парвенюто. Ха..ха..ха..ха...

  • Aз - 12:37, 01 февр.

    Тоз само заради фамилията си трябва да е в затвора... Марешки... пф-ф-ф-ф!

Напиши коментар

Коментари