неделя, 10 февруари 2013, 10:39 ч.

Ексразузнавач №1

Избързахме с назоваването на Хизбулла

BNews.bg

Избързахме с назоваването на Хизбулла

Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров коментира, че правителството е избързало с оповестяването на Хизбулла като свързана с атентата в Сарафово. Според Киров решението е било взето от политическа целесъобразност. По скандала "Буда" ексразведката отсече, че размахването на подобни документи е предизборен компромат и работи във вреда на службите ни.

Избързахме с назоваването на Хизбулла като намесена в атентата на Бургаското летище, е мнението на бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров.

"Искам да поздравя колегите, които работят по случая, за резултатите, но независимо от всичко остана все пак горчивият привкус за едно решение, взето по политическа целесъобразност", каза Киров по БНР.

Беше избързано с изказването на такъв резултат. Той ни нареди в редицата на държавите, които смятат, че Хизбула е терористична организация,

а фактите говорят, че това е управляваща партия.", добави ексшефът на разузнаването.

Според него нашите служби работят в много тесен синхрон с евроатлантическите, налице е синхрон и на политическо ниво, и очевидно затова такова решение за Хизбулла се е очаквало навън. Още повече, че няколко часа преди изявлението на вицепремиера Цветан Цветанов след КСНС, световни медии го предизвестиха, добави Киров.

"Не може еднозначно да се оценява такова високоотговорно решение.", допълни още Киров. Генералът обаче припомни, че в последните 20 г. не е установено Хизбулла да е действала по този начин на европейска територия.

Подобен атентат е прецедент и излиза, че Хизбулла сега работи сама срещу себе си, защото всичките й банкови сметки са на европейска територия и аз виждам тук едно противоречие, смята Кирчо Киров.

Той заяви още, че антитерористичните мерки в страната, които са превантивно предприети от властта, са достатъчно високи, но се налага населението у нас да бъде малко повече обучено, за да стане по-наблюдателно към съмнителни лица и пакети без надзор.

Да се повиши бдителността в нашите консулства и посолства по света, препоръча още ексшефът на разведките.

По скандала Буда" Кирчо Киров бе категоричен, че размахването на подобни документи е контрапродуктивно и за мотивацията на работа в службите, и за имиджа на страната.

Очевидно навлизаме в предизборен период и

има заинтересовани страни, които желаят да компрометират премиера Бойко Борисов, коментира още бившият шеф на разузнаването.

Не разполагам с информация ДС да е имала съпричастие към привличането на премиера . размахването на такива документи, каза Киров, но добави, че службите, които работят сега, са наследници на предишните тайни служби и затова е сходен подходът и документалното оформяне на подобни разработки като "Буда".

Кирчо Киров не пожела да коментира за финансовите злоупотреби по негово време в НРС,

които бяха разкрити в доклад до президента и премиера с аргумента, че се води разследване.

"Ще се въздържа от коментар, рано или късно истината ще излезе наяве.

Има досъдебно производство, по което не мога да се произнасям.

Аз съм подчинен на процедурите, които едно досъдебно производство изисква.", отсече Киров и млъкна по темата.

Припомняме, че през лятото с идването на новия шеф на НРС ген. драгомир Димитров лъсна безотчетно разходване на пари в разузнаването, като ставаше въпрос пза няколко милиона лева.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Мустакатия яко се навежда на колегата БУДА - 19:20, 10 февр.

  Най-интересното и важното се случи в края на спора за Хизбулла. Кеворкян направи неочакван и за него самия гаф - каза ядно на Р.Петков, че ако БСП беше на власт сега и трябваше да реши как да постъпи, щеше... ДА СЕ НАВЕДЕ! На което последва светкавичната реакция на Румен Петков - значи ГЕРБ се е НАВЕЛ.

 • Шпион - 12:06, 10 февр.

  Този селски не.рез е силно ментално ограничен и цял живот са го бутали по партийна и шесташка линия. Започва кариерата си като доносник на Шесто. НЕ ГОВОРИ НИКАКВИ ЕЗИЦИ, близал през цялото време зад.ници.те на партийните величия.

 • Колегата Алберт разсъждава... - 11:06, 10 февр.

  Той беше паркетен разузнавач. С жена му обичаха лукса и добре се възползваха от „скритите“ възможности на службата. Като всеки селяндур обичаше да мачка хората под себе си и да реболепничи пред силните на деня (Гоце фон Кенеф). Доста съмнителни са и познанията му по албански език, но това не е най-важното. Няма как да е бил на курс в Академията на КГБ и да не е бил вербуван там... ;)

 • аман от представители на хизбула - 10:53, 10 февр.

  Като си бивш разузнавач не се меси в държавните дела

Напиши коментар

Коментари