вторник, 12 февруари 2013, 7:59 ч.

Основната шашма на ЕРП-та

С ниско напрежение ни помпат сметките

BNews.bg

С ниско напрежение ни помпат сметките

Освен с дългия срок на отчитане и поскъпването на тока от 1 юли 2012 г., ЕРП-та цакат потребителите и с ниско напрежение. Това е едно от обясненията, които даде министърът на икономиката Делян Добрев за високите сметки. Ниското напрежение е проблем основно в крайни квартали, вилни зони, малки села и махали, но дори и в някои столични квартали.

Досега знаехме, че от ниското напрежение на тока гърмят телевизори и компютри, излизат от строя перални и други електроуреди. Но около високите сметки за тока се разбра и че напрежението бърка директно в джоба ни.

Не само по-дългият отчетен период и по-високата цена на тока от 1 юли 2012 г., но и ниското напрежение са причина за ненормалните сметки за ток. 

Това e едно от обясненията, които даде министър Делян Добрев за високите сметки, провокирали протестите на недоволни граждани из цялата страна.

Според министъра

в по-малките населени места се подава ниско напрежение, като в някои селища в страната то е едва 160 волта вместо стандартните 220 волта.

От ЕРП-тата твърдели пред министъра, че ниското напрежение не вдигало сметките. Експертите от министерството (МИЕТ) обаче са категорични, че ниското напрежение надува сметките за ток, заяви Делян Добрев.

Ниското напрежение е една причините за по-високите сметки за ток и според и. д. председател на енергийния регулатор ДКЕВР Александър Роков.

Причината (за високите сметки - бел. ред.) е и на някои места ниското напрежение на мрежата, тоест напрежението в мрежата води до по-голяма консумация и от там до по-висока сметка, каза вчера Роков по БНТ.

Затова според министър Добрев трябва да има ясно определен и регламентиран срок, в който ЕРП-та да направят необходимите инвестиции, така че малките населени места да получават ток с нормално напрежение.

Проблеми с ниското напрежение, освен в районите на ЧЕЗ, има масово и в Източна и Североизточна България, тоест на териториите на ЕнергоПро.

Заради ниско напрежение в селища от Североизточна България гърмяха и телевизори, но ниското напрежение в селищата в Русенско и Разградско е масово, твърдят местни жители. Проблемите с ниското напрежение са сериозни и в много от районите край морето заради прекормерното застрояване.

Въпреки че електроразпределителното дружество ЕнергоПро си прибира парите, не прави инвестиции за нормализиране на напрежението в крайните квартали и вилните зони, оплакват се хора от Варненско.

Даже в столицата обаче има квартали с ниско напрежение. Има случаи, в които не можем да изпържим едно яйце като хората, оплакват се жители на Овча купел - 1.

Само 193 вместо 220 волта измерил например софиянец в дома си, който изпрати снимка на бТВ тази сутрин.

От ръководството на ЧЕЗ пък вече заявиха, че разработват проект за стандартизиране на напрежението, което веднага щяло да се отрази на сметките на жителите в Югозападна България.

Въпреки тази заявка 

от ЧЕЗ отричат, че при по-ниско напрежение електромерите навъртат по-голяма сметка.

По време на пиковото натоварване на електрическата мрежа по празниците е нормално напрежението да спада, това обясни по бТВ директорът "Обслужване на клиенти" на ЧЕЗ Димчо Станев. Според него това не било нарушение, тъй като по стандарт напрежението може да е между 210 и 230 волта.

Според граждани обаче

при такива условия електроуредите работят по-дълго и така се отчита по-голяма консумация.

Все едно да ти продават половин кило сирене за цял килограм. Освен това отделно за този половин килограм плащаш за пренос по жиците като за цял, коментираха граждани пред BNews.

Експертите са на същото мнение.

Българин, който живее в Германия, обясни, че там,

ако дружествата не успяват да подадат напрежение от 220 волта в мрежата, сметката за въпросния период, в който е имало подобни аномалии, не се плаща.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • зз - 10:31, 13 февр.

  Да по тоя начин крадът от нас. Къде е конкуренцията, господа " капиталисти "?

 • 220V - 22:59, 12 февр.

  ... който не знае закона на Ом да си седи у дом :) а пък един тук явно фен на бтв/тв7 и булсатком омеша... то не били компютри, а компоти... евала

 • кщши - 20:04, 12 февр.

  РУСКО-БЪЛГАРСКА МАФИЯ! ОТВРАТИТЕЛНА КОМБИНАЦИЯ КОЯТО БЪРКА ЯКО В ДЖОБА НА БЪЛГАРИНА!

 • СЛУЖИТЕЛ НА ЕРП - 19:20, 12 февр.

  ЕРП-та СЪС ВЛИЗАНЕТО СИ В ПРЕДИЗБОРНИТЕ ИГРИ НА КОМУНЯГИТЕ СИ ГО .... ДО ГРЪЦМУЛЯ. ДО ИЗБОРИТЕ ПРИ ТЯХ ЩЕ ИМА ПРОВЕРКИ ДО ДУПКА И КАТО ЗНАМ КОЛКО СА "ИЗРЯДНИ" В БИЗНЕСА СИ , ТО ЗА ПРОВЕРЯВАЩИТЕ ВЪОБЩЕ НЯМА ДА Е ТРУДНО ДА ИМ ИЗКАРАТ КИРЛИВИТЕ РИЗИ НА ПОКАЗ СЪЧЕТАНО И С ГОЛЕМИ ГЛОБИ. ВИСШИЯТ МЕНИДЖМЪНТ НА ЕРП-тата ВИНАГИ Е СОЛИДАРЕН С ПАРТИИТЕ КОИТО ГИ НАЗНАЧИХА ПО ТЕЗИ ОТГОВОРНИ ПОСТОВЕ С УМОПОМРАЧИТЕЛНИ ЗАПЛАТИ ЗА НИЩО РАБОТА. ПРОВЕРЕТЕ ИНВЕСТИЦИИТЕ В НОВО ОБОРУДВАНЕ, БЕЗОПАСНОСТТА И Т.Н ОУТСОРСВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ(ПЕРАЧНИЦА НА ПАРИ).

 • totoman - 18:14, 12 февр.

  Сигурен съм , че повечето не знаят закона на ОМ и Кирхоф!

 • митко - 18:09, 12 февр.

  В село Мадара напрежението винаги е под 210w а вечер пада под 200w и лампите(луминисцентните) не могат да запалят! Няколко пъти съм се обаждал идват мерят шерят фази сменят и пак тая,работника вика ; ''нали знеш в Мадара напрежението е слабо'' Ама като ми паднат и аз ще им резна главицата-от глезените!

 • Юри - 17:35, 12 февр.

  Във Франция електромерите спират да отчитат ако напрежението падне под 21- В и освен това ЕРП нямат право да те оставят без ток.Намаляват напрежението автоматично но оставят някаква мощност за първи нужди-Нещо подобно на сат.телевизия Булсатком .КОГА И НАС ЩЕ СТАНЕ КАТО ВЪВ ФРАНЦИЯ...?Нека да не се перчим че ще национализираме ЕРП а да вземе регулатора да ги принуде да не тарикатеят за сметка на потребителите и най накрая да вземат да освободят режима на доставяне а не да мислят как да продадат мрежата?

 • дедати - 16:37, 12 февр.

  Щом се шуми толкова за чез и мимистъра стрите магистратури дава акъл нещо не е така.Кръшка се от въпросите за безработицата, ниските доходи,дон Буда ит.н.

 • жсош - 16:09, 12 февр.

  Защо само глоби. Глоби, съд, уволнения. Всичко. И защо парите на хората да отидат за държавата!? За тая държава, дето си хвърля хората за храна на лъвове и чакали!? Не, парите трябва да се върнат, те са взимани недобросъвестно. Сметките на хората трябва да се намалят с толкова, с колкото качеството е по-лошо от нормативно определеното.

 • питам - 14:06, 12 февр.

  -Кой вкара РПТ-тата в България??? -кой им гарантира необосновано високи доходи??? -кой подписа договорите с ЕРП-тата -кой реши държавното участие да е под санитарния за това минимум??? А, КОЙ бе, тъпанари???? като си отговорите на тези въпроси, може и да пускате коментарчета тука:-))) А сега комисията за енергийно регулиране да им тресне по една глоба на всички, подавали на хората ниско напрежение! това е решението, няма какво да се умува! поне надвзетите пари на хората ще отидат за държавата, а не в чужбина!!!

Напиши коментар

Коментари