неделя, 17 март 2013, 6:51 ч.

Сирни заговезни

Прошка е, да се пречистим!

BNews.bg

Прошка е, да се пречистим!

Великденски заговезни - Прошка, е един от най-големите християнски празници. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство. Искаме я от най-близките си рано сутринта.

Сирни заговезни (Прошка) е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Той се чества седем седмици преди Великден - винаги в неделя и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи.

Най–съществен ритуал е искането на прошка. При срещата по–младите се навеждат и целуват ръка на по–възрастните и искат прошка, а те я дават и ги гощават. Вечерта цялото семейство се събира вкъщи.

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки — свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат

традиционните думи на прошката: „Простено“, „Прости“ пък е задължителният отговор.

Затова празникът е познат още и като Прошка (В някои райони на западните територии населени с българско население наричат празника Прочка). При прошка на мъж се носи лимон, а на жена - портокал. Младите си прощавали с целувка, защото през великденския пост и целувката се смята за грях.

На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти за последен път. Същинските пости започват  с поднасянето на халва, за да измисе всеки зъбите си от блажното.

Денят след Заговезни се нарича Пепеляна сряда. Започват Великденските пости.

Забранени са всякакви веселби, песни и танци. Не се правят никакви годежи и сватби. Жените е желателно да носят тъмни дрехи, без всякакви накити. Бабите плашат децата, че който яде блажно, ще го вземат кукерите.

Българският патриарх Неофит ще отслужи днес от 17 часа Вечернята в катедралния храм на град Русе "Света Троица". 

По решение на синода Дядо Неофит ще оглавява Русенска епархия до избора на нов Русенски митрополит.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ago - 20:51, 17 март

    da me prosti gospodina koito e pisal predi men no tova e poshlost

  • НОВ - 15:08, 17 март

    Никаква "ПРОШКА" за всички продажни и крадливи политици!

  • ВАСИЛ - 10:14, 17 март

    АЙДЕ СТАНИШЕВ, ЕЛА МИ ЦЕЛУВАЙ РЪКА ЗА 65 ГОДИНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОР И МИЗЕРИЯ. ЕЛА ДА ПОИСКАШ ПРОШКА ЗА ТЕБ И ЗА БАЩА ТИ, И ЗА ВСИЧКИТЕ МУ ОРТАЦИ ЗА ЗОЛУМИТЕ ДЕТО НАТВОРИХТЕ СРЕЩУ НАРОДА БЪЛГАРСКИ.

Напиши коментар

Коментари