четвъртък, 21 март 2013, 11:31 ч.

Макар и късно

Европа отрезвя, реже привилегиите за ВЕИ-та

BNews.bg

Европа отрезвя, реже привилегиите за ВЕИ-та

Европа спира фаворизирането на възобновяемата енергия. За това са допринесли и протестите в България срещу високите сметки на ток. Това обяви евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев в Брюксел.

Европа слага точка на абсолютното фаворизиране на възобновяемата енергетика.

В енергийната пътна карта на ЕС до 2015 година, приета преди дни в Страсбург, се дава еднакво бъдеще на всички енергийни източници. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев на пресконференция на евродепутатите от ГЕРБ пред български журналисти в Брюксел.

„Има отрезвяване в Европейския съюз по отношение на възобновяемите енергийни източници“

каза Уручев. Той допълни, че и протестите в България срещу високите сметки за ток са изиграли роля за това. Възобновяемата енергия оскъпява електричеството, защото за нея е нужна нова енергийна инфраструктура, обясни Уручев.

В България засега тенденцията е обратната. Преди броени дни ВАС отмени решението на ДКЕВР за временни цени за достъп до електропреносната мрежа на "зелените" централи. Регулаторът обяви, че ще обжалва.

Уручев съобщи и че е приет

нов регламент за изплащане на европейските помощи за затварянето на спрените блокове в АЕЦ „Козлодуй“.

Според новите правила парите ще могат да се ползват единствено за извеждане от експлоатация, но не и за странични дейности като екология например. Уручев даде идея

България да продаде на търг площадката в „Белене“ и да спечели от нея.

Европа слага таван и на плащанията за малките и средните производители. Максималният размер вече ще е 300 000 евро. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел. Тя обясни, че

в България 7-8 на сто от производителите получават 80% от субсидиите за България.

Същата е тенденцията и в цяла Европа – големите плащания, около 80%, се концентрират в малко на брой производители,около 20%. С въвеждането на тавана идеята е процентите да се обърнат – 80% от производителите да могат да се възползват от субсидиите, каза Габриел.

Тя разказа, че парадоксално досега земеделски субсидии са получавали и голфигрища и летища. С последните решения, обаче, това ще бъде прекратено.

От субсидии е отрязана дори британската кралица, която се оказало, че също се  е възползвала от европейските пари.

Габриел припомни и приемането на едно от предложенията й – съществуването на пчелно семейство. Досега субсидиите се даваха за кошер, но не се отчиташе, че в него има повече от едно пчелно семейство.

„76 процента от растителните видове зависят от опрашването на пчелите“, обясни важността на поправката Габриел и припомни думите на Айщайн, че

ако пчелите изчезнат, четири години след това ще изчезнат и хората.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Чоко - 19:41, 21 март

  ДО: .rotos Много точно казано. Нека си ги правят, но да не ни задължават да ги купуваме. Ще стигнем и до възобновяемите като изчерпаме не възобновяемите, но всяко нещо с времето си. Няма нужда да създаваме хранилки на разни олигарси и банки.

 • Панелко Панелкин - 19:37, 21 март

  Типично за социализма беше - създай проблем и положи всички усилия да го решиш. Видно е, че и европейския социалистически (бюрократически) съюз работи по същата метода.

 • .rotos - 19:18, 21 март

  Точно зелената енергия пълни гушите на едни от най-големите енергийни мафиоти! Ако некой иска да инвестира в „зелената” никой не му пречи. Но да ме задължава да му купувам скъпата енергия е в разрез със всекакви пазарни правила.

 • 12/13 - 19:12, 21 март

  W W W . O R I G I N A L N I . BE --- ВРЕМЕ Е ЗА СЕЗОН 2013/2014 - ПРЕДВАРИТЕЛНИ!

 • Krisi - 18:49, 21 март

  Евробюрократите са взели погрешно решение, защото гледат само собствения си финансов интерес. Според мен бъдещето е само в зелената енергия, защото тя е безопасна за населението. Ако се вложат инвестиции в нея, вместо да се крадат милиони и да потъват в мафията, тази енергия няма да е толкова скъпа. Имам някои наблюдения колко е опасна ядрената енергетика за малки страни като България, как на никого не му пука за съхранението на ядрените отпадъци, които са изключително опасни. За никого не е тайна как парите за безопасност потъват в нечии бездънни джобове, защото ако се случи ядрена авария, богаташите ще отидат на другия край на света по острови и курорти, а народът ще изгори в радиоактивен огън. Зелената енергия се спъва умишлено, което е престъпление, породено единствено от нечии финансови интереси. Защо да не използваме това, което природата ни е дала? Защо за всичко трябва да слушаме Евросъюза?

 • пена - 18:33, 21 март

  както е пострадал народа дони така и ще изменим правилата които ги ощетяват такива лисици като тебе ,софиянски и др скрити мекерета ще си платите

 • Който е умен ще разбере - 15:20, 21 март

  Политиците надуха цените на зеленеите си централки за повече печалба.Други източват пари от нек чрез Белене.ЕК си защитава западния пазар и има интерес енергията да е с високи цени у нас.Така българския бизнес няма да е конкурнтен на западния.И сме само бедни крепостни потребители в ЕС.Но няма кой да се противи на тая политика.Българската енергиина мафия е удобна за ЕС

 • Дони - 12:41, 21 март

  Габриел, не е ли по-добре първо да мислите, след това да въвеждате правилата, с които ни задължавате, после се отмятате, а народът вече е пострадал?!

Напиши коментар

Коментари