събота, 23 март 2013, 17:36 ч.

Най-сетне

ДКЕВР: Цената на тока пада с резачка за ВЕИ-тата

BNews.bg

ДКЕВР: Цената на тока пада с резачка за ВЕИ-тата

Веднага щом има парламент, ДКЕВР ще предложи намаляване на ставките за „зелена енергия“ в цената на тока. Преди дни стана ясно, че и Европа отрезвява за зелената енергия и ЕК слага точка на абсолютното фаворизиране на възобновяемата енергетика.

Основна мярка за свалянето на цената на тока ще е намаляването на квотата за зелена енергия,

обясни председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова в първото си телевизионно интервю в „Челюсти“ по TV7.

По думите ѝ, за да плаща държавата по-малко за енергията от възобновяеми източници, са нужни някои законови промени, които ще бъдат предложени веднага след като заработи новият парламент.

Харитонова припомни как

инвеститори във ВЕИ-та са влезли у нас със закона през 2007 г., който практически им е предоставил само права,

а задълженията са останали за НЕК и българския данъкоплатец. Построиха вятърни, соларни паркове, а страната ни е длъжна да изкупува всичкия им произведен ток, каза Харитонова.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че и ЕК отрезвява за зелената енергия.

Европа слага точка на абсолютното фаворизиране на възобновяемата енергетика.

В енергийната пътна карта на ЕС до 2015 година, приета преди дни в Страсбург, се дава еднакво бъдеще на всички енергийни източници. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев на пресконференция. Според него има отрезвяване в Европейския съюз по отношение на възобновяемите енергийни източници“. Според Уручев и протестите в България срещу високите сметки за ток са изиграли роля за това.

Възобновяемата енергия оскъпява електричеството, защото за нея е нужна нова енергийна инфраструктура, обясни Уручев.

Новият председател на ДКЕВР Евгения Харитонова коментира и омбудсмана на ЧЕЗ, който според нея е нонсенс.

Харитонова обясни, че

би подкрепила институцията енергиен омбудсман, ако той се занимава с клиентите и на трите електроразпределителни дружества.

Всяко от тях обаче да си назначава собствен е безсмислено, заключи тя.

Мнението си председателят на комисията изказа, след като водещата Диана Найденова разказа как назначеният енергиен омбудсман на фирмата сам се издънил, като признал, че има случаи инкасатори да не разчитат правилно цифрите на електромерите и например вместо единица, те пишат седмица.

Разликата между 107 и 707 киловатчаса в случая е около 160-170 лева, изчисли на момента Харитонова

и заяви, че за такива грешки трябва да се носи съответната отговорност.

Още в понеделник пък шефката на комисията ще разпише започването на регулаторен одит на ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО и ЕВН. Целта е да се проверят всички инвестиции, правени в последните 3 години – дали са тези, които са отчитали, и дали те са разумни.

На въпрос дали наистина в ДКЕВР са разписвани без всякаква аргументация разходите, които ЕРП-тата са предоставяли, Харитонова уклончиво отговори, че надали са всички разходи, но вероятно наистина е имало такива, които дружествата са успявали да укрият.

Малко вероятно е от април цената на тока да се вдигне или да падне, обясни още тя.

Нито претенциите на ЕРП-тата за по-висока цена, нито изказването на новия енергиен министър за търсене на още резерви за спад в цените са достатъчни основания да се очаква промяна в цената, стана ясно от думите ѝ.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • ranger - 11:35, 25 март

  До "критикара на земеделеца! ѝ бре всезнайко, ами като си толкова отворен знаеш ли къде са сега наследниците на Достоевски, Пушкин, Лермонтов или граф Толстой, а??? Не знаеш нали, аз ще ти кажа обаче!!! Те са навсякъде другаде по "белия свят" и само не в Русия!!! Прокудиха ги болшевишките комуняги!!! Така, че примера ти е слаб! Затова ти млъкни негоднико!!!

 • 123 - 10:49, 24 март

  Не е верно,че сме изпитателен център за зелена енергия на Европа. В Германия например, заради тази енергия токът се увеличава с 0,28 евроцента. Навсякъде вече разбраха,че това не е чак толкова ефективен възпроизвеждащ се продукт. Освен това ще ги намаляват, тъй като са изчислили,че по магистралите струпването на "перките" влияе на шофирането и т.н.....Така,че всички сме потърпевши. Лошото е,че просто сме бедни, а законите дават възможност на монополите да си прехвърлят на безброй дъщерни фирми, да си преразпределят парите и да не са на печалба. Отвратително е това,което твърдят, че много малък процент бил за ЕНП-тата... и че всичко едва ли не е за държавата. Какво излиза,че тия ЕНП-та са едва ли не "държавни?!!

 • до земеделеца - 10:40, 24 март

  Земеделецо, ти чел ли си нещо от Достоевски, от Толстой или от Пушкин? И понеже зная със сигурност, че не си, то ти нямаш право на мнение по въпроса!

 • земеделец - 08:13, 24 март

  borischooo, мама ти и комунистическото мекере, каква европа те гони, какви 23 години европейско управление. Тези 23 години ние не сме преставали да бъдем руски задунайски вилает. Тази мръсна руска пияна, откачена нацийка и техните български комунистически подлоги ни докараха до тази мизерия за да може по - лесно да ни управляват и манипулират. Докато не изгоним руснаците и техните червени марионетки от България ние не ще бъдем свободни.

 • ХАХАХА - 07:47, 24 март

  ПРОСТАЦИ-И-И-И-И-И, ТЪП Б-АР.ЕКЕЕЕК! НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПРАВИТЕ СВОБОДНА ЖУРНАЛИСТИКА И ДА ДОПУСКАТЕ СВООДНИ КОМЕНТАРИ, И.ЗРОДИ Т.УР.СКИ!

 • ЦЕНЗУРИРАН Б.ОКЛУК - 07:42, 24 март

  ТОЗИ САЙТ Е. БАСИ ТЪПИЯ ЦЕНЗУРИРАН Б.ОКЛУК:-)))

 • Алекс2 - 07:23, 24 март

  Питам аз медиите защо само в ТВ7 казват кои са собствениците на новите фото-електрически централи ??? Депутати от БСП и ДПС...къде са националните уж телевизии ???

 • boris - 05:52, 24 март

  Ние бяхме изпитателен център на Запада за зелената енергия. Господа, ние сме колониална държава,вижте какво стана за 23 години,когато ни управляват такива продажници. Концесии,висока безработица ,голяма емиграция,ниски доходи,нисък морал-това са признаците за банановите републики. Такава е и България за голямо съжаление. БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И ДАЙ СИЛИ НА НАРОДА ДА ИЗГОНИ ЧРЕЗ ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ МАЙ ВСИЧКИ ПРОДАЖНИЦИ!

 • Посерко Спинишев - 02:40, 24 март

  Вай,вай,вай сега какво ще правим ние социалистите капиталисти. Аз, водачът на пес Посерко Спинишев, категорични и твърди съм против промяната на законите, Другари, тия закони ние сме ги ковали и приели, не може да ни отменяте нашите закони.

 • Миньор - 00:21, 24 март

  А дотогава какво ще стане с българския въгледобив?А с Мини марица изток....А с тецовете и хората,работещи в тях-на улицата или ще ги приватизирате.а! Тази ГЕРБ-аджийка или да разкарва ВЕИ или със кирките ще я разкараме!

Напиши коментар

Коментари