понеделник, 01 април 2013, 11:45 ч.

Друга концепция

В нета тръгва идея за ново BG-лого

BNews.bg

В нета тръгва идея за ново BG-лого

Идея за ново лого на България събира от няколко дни подкрепа в интернет. Новата концепция акцентира на изкуството, а основен образ в нея е Орфей.

Идея за ново лого на България събира от няколко дни подкрепа в интернет.

Негов автор е Михаил Яровой, млад български дизайнер, живеещ от години в Лондон.

Новата концепция акцентира на изкуството, а основен образ в нея е човекът-творец.

Последният опит за създаване на лого на България претърпя пълен крах, защото се оказа, че държавата е дала над 1 млн. лв. за изработката му, а в голямата си част то копира вече съществуващи образи.

„Мисля, че на всички нас им липсват символи и идеи, зад които да застанат. Нека те да не са крале, олигарси или деградирали социално-икономически и политически системи, а хора на изкуството и културата”, предлага Яровой.

Според него лого на България могат да бъдат Орфей, Майстора, Алеко или стотици други истински българи,

които могат да впечатлят и превлекат с творчеството си много чужденци у нас.

Мишо изразява надежда, че много хора ще подкрепят каузата му като своя. Той я е подел, защото смята, че страната ни,

освен вкусна храна и кирилица, има много древни и общочовешки образи и символи, с които да бъде представена пред света.

Яровой е поел инициативата за създаване и популяризиране на логото безвъзмездно. „Живея дълги години в Лондон, изпитвам нужда да бъда съпричастен и съм благодарен на

моя народ, който се бори със собствените страхове, властващата безнравственост и безчовечност”

казва още авторът.

„Подозирам, че на някои хора няма да им хареса моето предложение, но ако имате по-добро с удоволствие бих ви подкрепил”, допълва той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • PARGelS - 03:28, 16 март

  След като прехврълих раздел лого дизайн в сайта Ви... Съжалявам за коментара, моля Ви уважаеми Михаил Яровой сменете си професията или поне не ни правете повече подаръци, сега мисля че другата версия за която всички Ние платихме куп пари с данъците си и още толкова похарчиха за да ни убедят че ни харесва и тя трябва да ни харесва, определено взе да ми се нрави...

 • PARGelS - 03:16, 16 март

  ДА КАЖА ЧЕ СЪМ ПОТРЕСЕН ОТ ОТ ДЪНОТО НА БЕЗДЪННАТА СИ ДУША ЩЕ БЪДЕ ДОБРО НАЧАЛО...

 • PARGelS - 03:13, 16 март

  ДА КАЖА ЧЕ СЪМ ПОТРЕСЕН ОТ ОТ ДЪНОТО НА БЕЗДЪННАТА СИ ДУША ЩЕ БЪДЕ ДОБРО НАЧАЛО...

 • Притеснен и потресен - 23:21, 07 апр.

  г-н Яровой, когато правили мебели за домът на Пикасо, дърводелецът поискал вместо заплащане да запази скиците, които художникът надраскал за мебелите си. Пикасо отказал с доводът, че е по евтино да си плати. Така че, много добре е знаел цената си. Ван Гог не е бил признат не заради липса на талант, а заради изразни средства. Има разлика, нали? Надявам се не се сравнявате с тях? ПО въпроса за Хърст - дадох го като пример защото видях, че един от многобройните ви акаунти е сайта на багдатският евреин Чарлс, когото заедно с брат му много уважавам. Би трябвало да разбирате защо. Но при него въпроса като с Марсел Дюшан - какво точно е изкуство. По въпроса за маркетинговото проучване - попаднах на вашето...лого, във пост, отправен към чужденци, в който имаше 40-50 коментара от хора предимно от Англия. Не зная от какъв произход са. Не видях поводи за задоволство в техните отговори, но ... Моля ви, не си защитавайте шрифта, детинско е. Един творец се гневи, но и учи от критиката. Прочетете изследванията върху живота и творчеството на Микеланджело. Желая ви успехи в pattern design, имате интересни неща там. За мен ще е удоволствие един ден прочета за вас, като творец, който твори от България, а не в уюта на Сохо! Лека вечер!

 • Михаил Яровой - 22:53, 07 апр.

  Уважаеми г-н потресен, никога не съм правил евтин пиар, мен сами ме потърсиха медиите. Явно, на тях също не им е харесало моето предложение и визия. Освен рационално има и ирационално, не съществуват абсолютни модели за нищо. Това, че някой анализира нещо, не означава че всички трябва да възприемаме света като него. Звучите повече от абсурдно! Трябва ли да споменавам Ван Гог, Пикасо или например джаз музиката и да ги сравнявам с Ренесансовите творци. За Хърст, кой всъщност е Хърст - творец или бизнесмен? Определенно не заслужава да го слагате в едно изречение с Микеланджело, но явно не правите разлика. Никога не съм твърдял, че моето лого, трябва да бъде прието или оценено от всичи, заради това че го подарявам на хората. Трябваше и трябва да се проведе конкурс и тогава и вие да участвате. Или вие вече участвахте? :) Вие, кога успяхте да направите маркетингово проучване в чужбина на моето лого? Или просто обичате да критикувате, говорите хипотетично и развивате теории. Аз, обаче го правя за да докажа на такива като вас, колко сте далеч от истината. До този момент, само от Лондон имам около стотина подписа на хора със коренно различен произход, етнос, религиозен и социален статус. Всички, без изключение харесаха и оцениха моето лого и бяха в шок от сегашното недоразумение. Дори, една англичанка от танзанийски произход относно моето лого: -Какво точно изобразява то? -Вие ми кажете, отговарям аз. -Виждам море, планини и... култура. -Точно така, задоволително казвам аз. За шрифта: Ако толкова не ви харесва, оплачете се на цялият западен свят, че използва гръцки думи и шрифтове. За посланието: То е достатъчно простичко и присъства във всяка култура на тази земя! В никакъв случай, не е насочен само към определен кръг от хора.

 • Притеснен и потресен - 22:04, 07 апр.

  Г-н Яровой, моля, задръжте малко с изводите относно професията ми. Изключително са неверни ;-) Надявам се сам разбирате, че подобни "доводи" от ваша страна звучат малко неубедително. Принципите на композицията е нещо, на което са се подчинявали Леонардо, Микеланджело, Деймиънд Хърст и дори Дейвид Карсън. Така че, моля ви, не така. Има едно притеснително нещо във вашият отговор - " Сяжалявам, че не можах безплатно да изработя и шрифта." Това, заедно с постоянното ползване на думата "талант" ми напомня произхода на този термин. Жалко, много жалко. Защото при вас баланса убягва. Някак си излиза, че правите евтин ПР, тъй като смятате, че давате нещо безплатно и то трябва да бъде прието. Но хайде да погледнем един казус, който може да се случи с вашето "лого". Решавайки да почива, Тим Кук попада на рекламен материал с него. Какво разбира той? Какво му говори силуетът на мъж, насочил надолу музикален инструмент? Или хайде, предполагаме, че г-н Кук скоро е ходил на опера, Офенбах разбира се и зна,е че това е Орфей, защото отдолу пише България. Ией, браво за него. Но какво да прави фрау Шмитсен, която след 40 години работа в заводите Круп, решава да си почива? Тя не знае кой е този мъжки силует и тогава идеята някак си увисва. Между другото, чужденците, които дадоха мнението си за вашето "лого" имаха два въпроса - кой е този и нямате ли по-модерни неща в България освен етно туризъм. По темата за шрифта - всяко нещо е от значение когато става дума за представянето на една държава! Най-малкото е неуместно ползването на начертания, характерни за СЪСЕДНАТА ДЪРЖАВА! Това показва небрежно отношение към "заданието", а това не е присъщо за талантите. Да закъсняват със сроковете - да, небрежност към детайла - никога. Чисто от маркетингова гледна точка, вашето произведение не е витално. Не издържа при фокус групи, а това не е добре. Защото това, което сте направили не е насочено към "таланти", "ерудити" или "енициклопедисти". Неговата таргет група е много широка, а тези които ще го ползват се нуждаят от простичко послание, което да дава причини за посещаване на техните обекти. Моля ви, запазете учтивият тон и престанете с нападките и обидите. Аз коментирам вашият продукт, а не вас. Не можете да знаете нито професията ми, нито образованието ми, нито дали мониторът ми е Ейзо, Синема ХД или Асус. Не бих ви предложил мое лого, тъй като казусът не ми е интересен. Не ме тресе патриотизъм, тъй като живея в България. Моля ви, ако може да не обиждате точно вие, хората, които изработват кирилски шрифтове. Приятна вечер и творческо дръзновение!

 • Михаил Яровой - 21:15, 07 апр.

  до притесненият печатар: За композицията: тя не само се учи и изчислява, когато човек има талант и опит всичките теории и анализ на някой математик относно нейното въздействие са абсурдни. Представете си ако се съобразявахме с подобни абсурди, то тогава никога нямаше да можем да нарисуваме нищо. По същата логика, няма да можем да напишем нищо стойностно, да не говорим за музика, танц, игра и почти всичко в този живот. За шрифта, не виждам защо не мога да използвам нещо което е създадено е добро и се вписва в моята композиция. Сяжалявам, че не можах безплатно да изработя и шрифта. Тогава съм сигурен пак нямаше да ви угодя, защото на вашето набито око и технократски възгледи, дори Господ да слезе с най-красивото лого и шрифт, те отново няма да са на ниво и да могат да бъдат изпечатани в някоя допотопна печатница, където явно работите. Между другото, явно имате проблем с монитора и имате нужда от очен преглед, понеже поглед ви бие горе в дясно! Очакваме вашият вариант или може би и вие ще предложите да ми оправите логото и да плеснете някой от невероятно красивите кирилски шрифтове правени от такива като вас, та да могат всички чужденци да ги възприемат и заобичат.

 • Притеснен и потресен - 15:33, 07 апр.

  г-н Яровой, моля ви, не ни продавайте биографията си. Тук никой не коментира нея, нито образованието ви. Тук се коментира ваш продукт. Като такъв е слаб. Като цветове - тъмно и потискащи, когато се печатат, много лесно ще се променят, 4 компонентни. Градиент! В горният край на главата ще се появят страйпове. Долният край на фигурата е до 60% жълто , при печат ще заминат още поне 2-3, което ще загуби контура, а това дори и нелогичната имитация на обем няма да спаси. Неясен контур стил "тебишир" на прекалено стилизираните планини и море. Не помага и създава проблеми при печат, тъй като част от тези неравности ще станат по-малки, а други кротко ще изчезнат. Цялата ви композиция се "свлича" надолу и надясно. След като сте учили, би трябвало да знаете една прекрасна графика, която показва на къде е положителната посока на възприятие. Горе дясно. Използване на Litos, шрифт създаден от Adobe на базата на текстове от Древна Гърция! Това може би не трябва и да го коментирам. Поне от патриотизъм трябваше да е нещо друго. Като творец, би трябвало да имате собствен почерк. А вие ни представяте проекта си и изписвате името си с BrushScript. Това вече би трябвало да засрами преподавателите ви. Разберете ме правилно, нямам против вас нищо против, но излишното самочувствие не се покрива от показаният продукт. И моля ви отново - спрете с размахването на биография. Салвадор Дали първо е било признат за талантлив, а после е започнал да възприема себе си като марка. Приятен ден and keep calm!

 • Михаил Яровой - 15:13, 07 апр.

  Освен това, че някой е решил да се занимава само с графичен дизайн, това не го прави творец и идеите не се появяват автоматично. Трябва и култура, познания, талант но не само в една област, а всестранен такъв. Трябва да е чел, гледал слушал, но не само реклами, списания и опаковки. В противен случай, той остава ограничен и безидеен. Освен това, това че някой е правил хиляда лога не означава, че те са стойностни и идейни. Опит и идея, са две различни неща. Обикновенно, колкото повече работи един човек в една област, толкова повече се изчерпва от идеи, особенно ако няма и талант. Нормално е, човек ако е истински творец да търси нови измерения и вдъхновения, нови области за изява на своя потенциал. Явно хора като вас, нямат достатъчно култура и опит за да оценят дали нещо е направено талантлив човек с идеи или такъв без.

 • Михаил Яровой - 14:59, 07 апр.

  Притеснен и потресен - Искам да видя вашето предложение за лого. Покажете ни таланта си, много ще се радваме да го оценим! Прочетете биографията ми и ще разберете не съм ли учил типография, грфичен дизайн и прочие, нямам ли талант и опит с правенето на графични проекти. С подобни знакови проекти съм стигал финали на пет международни конкурса и биеналета по графика. Интересна ми е вашата биография, защото явно ви липсват аргументи и култура за да оценявате това което съм направил. Докажете ни че имате по-добри идеи, по-професионално изпълнени и тогава ние ще ви оценим. Чакаме с нетърпение! :)

Напиши коментар

Коментари