понеделник, 08 април 2013, 22:30 ч.

С 45 партии и коалиции

Бюлетината ще е дълга метър

BNews.bg

Бюлетината ще е дълга метър

Ако в бюлетината влязат всичките 45 партии и коалиции, тя ще е дълга метър. Най-дълга ще е тя в в София, където се очаква всички партии да имат кандидати.

Централната избирателна комисия вече е отговорила на въпроса как се сгъва - ако бюлетината е дълга до половин метър, тя ще се сгъва на две, а ако е по-дълга - на четири.

 Според броя на регистрираните листи и независими кандидати дължината ще е различна във всеки от избирателните райони, които са 31. Във вторник ЦИК ще тегли жребий за номерата.

Най-дългата бюлетината вероятно ще бъде в София, където се очаква всички партии да имат кандидати.

Единственият кандидат за преброител на вота "Информационно обслужване" днес демонстрира технологията си. По новите изисквания операторите ще сканират за Интернет между 6 и 8 страници изборни книжа и ще въвеждат за сверка цели 6 контролни числа, съобщи бТВ. Така обработката в изчислителните пунктове ще се забави вероятно с цяло денонощие.

Ако ЦИК реши да публикува кода на системата, от наша страна няма технически проблем,

заяви изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.

Неправителствени организации и политически партии искат от ЦИК да даде достъп до изходния код на софтуера си, чрез който ще брои гласовете на насрочените за 12 май 2013 г. парламентарни избори у нас. Те дори изпратиха отворено писмо до ЦИК с това настояване.

"Това не означава, че ние след деня на изборите ще използваме това, което е публикувано като система. Ние ще използваме абсолютно същия код, само че системата ще бъде физически отделена от външния свят", каза Ивайло Филипов.

С измененията в Изборния кодекс

има задължение за сканиране и качаване онлайн на секционните протоколи.

Очаква се това да доведе до забавяне и от ИО предполагат, че ще им бъде дадено допълнително време за обработка, за да може всичко да бъде качествено.

Филипов заяви, че заради тези броенето ще приключи към края на понеделник, деня след изборите. Самите протоколи трябва да се публикуват до 48 часа след приключване на изборния ден, но след решение на РИК.


* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Анимационер - 09:33, 09 апр.

    Вижте съдията на мафията в България. Наглостта продължава..... стигабе.ком/ами_сега/127215-запознай-се-с-магистратите-всс-спи,-а-коев-си-брои

  • Сус бре маскари - 22:53, 08 апр.

    Как ще кажим на Асан за кой да глаасува бе ? Пак ще трябва да им даваме каанап с точната дължина ( добре че електарата ни е убразован и знаи как да ръботи с такиви модерна технологии )

Напиши коментар

Коментари