петък, 17 май 2013, 14:14 ч.

България - №1 по хомофобия

1/4 от гейовете се жалват от насилие

BNews.bg

1/4 от гейовете се жалват от насилие

Според последния доклад на Европейската агенция по основните човешки права, България е на челно място в класацията на страните-членки на ЕС, в които хомофобията и предразсъдъците към ЛГБТ (лесбийки, гей мъже, бисексуални и транссексуални хора) са най-широко разпространени.

Днес се отбелязва Международният ден срещу хомофобията и трансфобията.

Една четвърт от гейовете, участвали в проучване на ЕС, споделят, че са били подложени на нападения, заплахи или насилие през последните пет години. Европейската агенция за основните права анкетира 93 000 души в ЕС и Хърватия.

По-бедните и по-младите респонденти по-често се сблъскват с дискриминация заради тяхната сексуалност, показва проучването.

Проучване сред LGBT (ЛГБТ - лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални) показва някои тревожни тенденции.

Около 300 политици и експерти се събират, за да обсъдят създаването на нови европейски политики на Съюза, целящи да изкоренят хомофобията.

В онлайн проучване лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните са анкетирани за това дали са подложени на дискриминация, насилие, обиди или насаждане на омраза въз основа на тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

Данните от изследването показват:

- Около 26% от анкетираните (и 35% от анкетираните транссексуални) казват, че са били нападнати или подложени на насилие в последните 5 години

- Повечето от случаите на атаки срещу гейовете са се случвали на обществени места и са били извършени от повече от едно лице, като нападателите са предимно от мъжки пол

- Повече от половината от тези, които казват, че са били нападнати, не са съобщили за инцидента на органите на реда, тъй като не вярват, че ще бъдат предприети действия

- Половината от анкетираните казват, че са се почувствали дискриминирани в годината преди изследването, въпреки че 90% не са съобщили за дискриминация

- Около 20% от анкетираните гейове или бисексуални и 29% от анкетираните транссексуални казват, че са подложени на дискриминация на работното място или при търсене на работа

- Две трети от анкетираните казват, че са се опитали да скрият или прикрият своята сексуалност в училище.

Европейската агенция за основните права се надява констатациите да помогнат на политиците да насочват по-добре своята работа за защита на правата на ЛГБТ хората.

В София Международният ден срещу хомофобията 17 май ще бъде отбелязан с велошествие.

Събирането на участниците за шествието с колела започва в 18,30 часа пред Съдебната палата, а шествието потегля в 19.00 часа.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • God - 16:59, 17 май

  А хетеросексуалните показват ли своята сексуалност на работното си място? Защо хомотата трябва да показват своята? Никой не се интересува кой с кого какво прави в спалнята си. Нека си оставят сексуалността в спалнята, а на работа просто да работят. Хомофобията ще се изкорени, когато се изкорени хомосексуализма, който е психическо заболяване. Неслучайно Природата не позволява размножаване чрез еднополови сексуални връзки - така тя се очиства от хомотата. На Запад е на власт войнстващата гейщина и искат да я превърнат в норма на живот и от мода да стане едва ли не задължителна. Просто да ги лекуват.

 • Райчинов - 16:52, 17 май

  абе нали някой беше казал ,че са много умни

 • БЕБО - 16:50, 17 май

  аУУУУуууу,Станишев се оплакал от насилие от ББ

 • XXL - 15:19, 17 май

  То и аз мисля да ставам такъв,понеже 21 години не съм видял жена.Точно на там отиват нещата,плюс това имам и приятели които са ге.иове.

 • Станишев - 15:06, 17 май

  пак ли се оплаква?

 • Кемъни - 14:48, 17 май

  Ама че идиотско заглавие. Има очевидно иронична отсенка, при сериозните проблеми, които констатира.

 • tortata - 14:44, 17 май

  4estit praznik na BSP

Напиши коментар

Коментари