четвъртък, 23 май 2013, 12:01 ч.

Картите на масата

БСП прави кабинет с мандат от днес

BNews.bg

БСП прави кабинет с мандат от днес

Коалиция за България е абсолютно готова с правителство, каза лидерът на парламентарната група Сергей Станишев. Той ще получи още днес мандат за съставяне на кабинет.

БСП ще получи още днес проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Тази увереност изрази Станишев след срещата си с държавния глава. Да, вероятно е, дори съм сигурен, отговори той на въпроса дали влезлият веднага след него на консултации Бойко Борисов ще изпълни обещанието си от вчера, че ще върне мандата минути след като го получи от президента. Няколко минути по-късно той го и направи - върна мандата на ГЕРБ.

Абсолютно готови сме с правителство, каза Сергей Станишев

на влизане за консултациите при президента Росен Плевнелиев. Соцлидерът обяви, че БСП е готова още днес да получи проучвателния мандат. „Няма време за губене, България трябва да излъчва стабилност“, отсече Станишев.

Консултациите след получаването на мандата няма да бъдат, за да се търсят министри, а за да се консултират вече избраните, допълни Пламен Орешарски.

„Ден-два ми трябват, но не за да мисля личностите, а за да се консултирам с тях“,

коментира кандидатът за премиер.

Двамата политици коментираха и предложението, дошло по-рано от лидера на ДПС Лютви Местан - още във вторник, на извънредно свое заседание, Народното събрание да избере новото си правителство.

Да, понеделник-вторник би бил добър вариант, отговори Орешарски.

За разлика от Волен Сидеров и Лютви Местан обаче социалистите се задържаха при журналистите за кратко, като им отделиха по-малко от минута преди да влязат в президентството.

На излизане Орешарски отново потвърди, че няма да пипа данъчната система и плоския данък, въпреки че БСП така планираше в програмата си.

"Когато една партия спечели над 51 на сто, тя може да прави нейната си програма, това е ясно. Ще коментираме състава на МС след няколко дни.", каза бъдещият премиер,

а минути по-късно Борисов върна мандата.

"Мисля, че е нужна пълна диагностика на цялата енергийна система", каза за първите си стъпки евентуално Орешарски. "Докладът на Световната банка е готов, това е допълнителна експертиза, която идва в много добър момент.

Изводите на банката са отчайващи.", разкри още Орешарски след консултациите.

Абсолютно сме наясно, че страната трябва да има стабилно правителство, което стъпка по стърпка всеки ден трябва да се справя с острите проблеми на базата на приоритетите и програмата,

която сме изготвили, заяви от своя страна и Станишев.

Според него пред програмното правителство на Орешарски стоят три групи най-остри проблеми - подпомагане на най-бедните, спасяване на енергетиката и възстановяване на държавността.

По отношение на състава на кабинета Станишев съобщи, че с ДПС нямат договореност за конкретни имена на министри.

Това ще стане факт на днешните им разговори в парламента, които текат в момента. Станишев каза още че Борисов го поздравил с "добър ден", като се разминали на стълбите в президентството.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • W W W . O R I G I N A L N I . BE --- БОРУСИЯ/БАЙЕРН OPИГИНАЛНИ - 23:25, 23 май

  W W W . O R I G I N A L N I . BE --- БОРУСИЯ/БАЙЕРН OPИГИНАЛНИ TEHИСКИ ПРЕДИ ФИНАЛА!

 • Гей, бей и злодей! - 22:18, 23 май

  Гей, бей и злодей!

 • червени тикви - 14:51, 23 май

  СЪСЕЛ ДО СЪСЕЛА:-)))) сега като ви натряскат червено-турския манафски, ще ви питам как ще ви съживят бизнеса баш крадците на прехода:-)))) Смотан червен електорат:-)))

 • ТЪПАНАРИ - 14:49, 23 май

  до тъпанарката Вили и всички като нея олигофрени: ТЕБ МОЖЕ И ДА СА ТЕ ИЗЛЪГАЛИ, НО ГРАМОТНИТЕ ХОРА РАЗБИРАТ ЗАЩО БОРИСОВ ПРЕДПРИЕМА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОДОВЕ - С ТИЯ ЧЕРВЕНИ КАПУТИ И ТУРСКИ БОШИБОЗУЦИ ТРЯБА ДА СЕ ПИПА ТВЪРДО И ДА ИМ СЕ НАБИЯТ КАНЧЕТАТА - С ТЕХНИТЕ КАМЪНИ ПО ТЕХНИТЕ ГЛАВИ!!!! ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ - ДА СЕ ЗАПЪВА ГЕРБ КАТО МАГАРЕ, А ЧЕРВЕНИ, ТУРСКИ И АТАКИСТКИ ИДИОТИ ДА ПРОВОКИРАТ БУНТОВЕ ЛИ???!!!! КАСАЦИЯ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРАВИЛЕН ПЪТ - В ИМЕТО НА ЗАКОНА!!!

 • vili - 13:54, 23 май

  БОРИСОВ,ЗАЩО НИ ПОДЛЪГА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ?

 • lesh_nikov - 13:54, 23 май

  1. Пламен Орешарски е политически номад /работил е за БСП, СДС /зам.председател/, отново БСП/ 2. Той носи пряка отговорност за скандала „Батко и Братко“. 3. Защото Орешарски като финансов министър „проспа“ далаверите на подчинения му шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев за 164 млн. лв. 4. Пламен Орешарски има вина, че Еврокомисията блокира европейските средства от Пътния фонд – 115.4 млн. евро по ИСПА и около 50 млн. евро по ФАР. 5. Орешарски е засекретил скандален доклад на международния одитор KPMG за усвояване на парите по програма ФАР у нас. 6. „Социалистът“ Орешарски е доказан лобист на бизнесмена Васил Божков-Черепа. 7. Георги Кадиев /бивш зам.министър на финансите/ казва по този повод: „Министърът на финансите Пламен Орешарски работи за един сектор - за хазарта, а там основен играч е “Еврофутбол”, което означава, че министърът работи за Васил Божков“. Изказването на Кадиев е по повод искането на Орешарски за намаляване данъка на хазарта. 8. Орешарски участва в най-срамната сцена на български министри: “За разтурването на седянката с учителите“ с колегата си Даниел Вълчев. 9. Пламен Орешарски ще продължи да работи за олигарси, от които явно е зависим. 10. С Европа и САЩ обаче явно няма да може да работи. България ще фалира, защото ще остане без жизнено важните за нея заеми от МВФ и Световната банка! Или пак ще фалира, защото заради кликата Орешарски-Станишев-"Атака" ще получим пари с безбожни и непосилни лихви!

 • Герб - 13:46, 23 май

  За да запазим целоста на партия Герб сега най важното час по скоро да се освободим от Борисов и Цветанов иначе нищо добро не ни чака!

 • Кирил - 13:43, 23 май

  Бойко, ти предаде Герб.

 • ПЪН - 13:25, 23 май

  ЧЕСТИТО ВИ ЕДИН СИН КОМУНИСТ РЕНЕГАТ,А СЕРГЕЙЧО В БЛИЗКИТЕ 5-6ГОДИНИ НЕ МОЖЕ ДА Е ПРЕМИЕР,ПОНЕЖЕ Е ПОДСЪДИМ И ДКСИ МУ Е ВЗЕЛА ДОПУСКА ДО КВАЛИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ .ЧУДЯ СЕ КАК Е ШЕФ НА ПЕС ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ЧЕТЕ ИНФОРМАЦИЯ С ГРИФ„ТОП СЕКРЕТ", ИЛИ Е ЕДНА КУКЛА НА КОНЦИ НА КОМУНИСТИЧЕСКО-СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ!

 • ЧОВЕК ОТ НАРОДА - 13:21, 23 май

  СЕГА ВЕЧЕ Я ВТАСАХМЕ. КУПЕТЕ СИ ВАЗЕЛИНЧЕ И СЕ НАСТАНЕТЕ УДОБНО!

Напиши коментар

Коментари