понеделник, 27 май 2013, 19:48 ч.

Заключения

Парите на партиите пак в сиво-черната зона

BNews.bg

Парите на партиите пак в сиво-черната зона

Коалицията ДСБ - БДФ е получила най-много дарения за предизборната си кампания за предсрочния парламентарен вот. Формацията е взела 149 400 лв. След нея се нарежда Движение „България на гражданите“ със 145 518 лв и „Либерален алианс“ със 126 780 лв.

Институтът за развитие на публичната среда представи заключенията от наблюдението на предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Основните нарушения са липса на баджове на политическите застъпници, нараняване на печата, прозрачни стаички и липса на достъп за хора с увреждания.  36% сигналите са за нарушение на организацията на изборния процес. 15 сигнала са подадени за предварително подпечатване на изборните бюлетини. В деня на вота е имало контролиран вот в няколко района на страната и в чужбина.

"Поради невисокото доверие в институциите и риска да пострадат, сигналите на граждани бяха подавани анонимно. Ние заставахме с нашите имена зад нашите източници", заяви Антоанета Цонева.

Тя посочи и злоупотреба с регистрационните подписи като основен проблем още на стартовата права. "Поради недостиг на поддръжници, някои партии са използвали един вид допинг преди явяване на изборите с подписите на лица, които нямат избирателни права", обясни Цонева.

От проверените 671 421 подписа, невалидни се оказват над 10 000 подписи на хора под запрещение, лица, които излежават присъда, чужденци или такива, които изобщо не са между живите.

Преглед на броя на получените гласове и тези в подписката не съответстват при много партии. От 36 партии и коалиции, 21 не са успели да привлекат гласовете на хората, подписали се за регистрацията на партията.

Огромен брой застъпници са имали кандидатите за място в 42-то Народно събрание – общо 81 091 души.

Надвишен е и стандартът да няма повече от 1000 избиратели в секция. Това се е случило в 358 секции, като най-много са във Варна, Стара Загора и Пазарджик. Установен е и голям брой недействителни бюлетини.

Бариерата от 4% е исторически най-ниската, която на тези избори е била само 141 670 гласа.

Антоанета Цонева посочи и като исторически ниско представителството на гражданите в парламента в момента. Едва 2 683 093 гласа участват в 42-ия парламент, което е с 1 300 000 гласа по-малко в сравнение с изборите през 2009 г.

Финансирането на българските политически партии или една голяма част от тях остава в сиво-черната зона, заяви Цонева.

Броят на направените парични дарение е 675, като общата сума възлиза на 667 236 лв. Най-голям дял има коалицията ДСБ - БДФ - 149 400 лв. След тях се нарежда Движение „България на гражданите“ със 145 518 лв и „Либерален алианс“ със 126 780 лв. От 36 партии, издигнали листи, само 12 са използвали регистъра.

Цонева посочи като "много експлицитен пример" партията на Марешки "Либерален алианс", чиято реклама стоеше под главите на три вестника.

"Това е най-скъпо платеното място, а понякога дори се изместваше и на нивото на главата. Само разходът за тази част на кампанията надвишава сумата, посочена като приход. Може да се направи бързо заключение, че нещо не е както трябва.

Финансирането на българските политически партии или една голяма част от тях остава в сиво-черната зона, заключи Антоанета Цонева.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • БКП - 22:51, 27 май

    ДА! както винаги иван костов и американците са най виновни и лОши!!!! ДА ЖИВЕЕ СТАНИШКОВ И ВСИЧКИ СТАНИШКОВЦИ! И ВЕЧНА ДРУЖБА С ПУТКИН!!!

  • фори - 20:02, 27 май

    Големи дарения на червената баба,кой ли младеж ги прави.

Напиши коментар

Коментари