петък, 07 юни 2013, 21:53 ч.

Обединена Европа

Издигат паметник викингите във Варна

BNews.bg

Издигат паметник викингите във Варна

Преди хиляда години стотици сурови мъже от Севера са загинали край морския ни град.

Паметник на викингите ще бъде издигнат във Варна, научи BNews.bg.

Най-вероятното място за бъдещия монумент е край местността Карантината в квартал „Аспарухово”. Причината – паметникът да гледа към морето.

В близост се намира и постаментът с лодка, възхваляваща пътуването на Георги Димитров към Одеса. На 29 юни 1920 година, той, Васил Коларов и Христо Кабакчиев отплават нелегално с лодка за Съветския съюз, за да вземат участие във Втория конгрес на Третия комунистически интернационал.

Източници на BNews разказаха, че тези дни в района са били представители на посолството на северна държава. Тя щяла да спонсорира бъдещия паметник на викингите във Варна.

На наш въпрос от районното кметство „Аспарухово” отрекоха да знаят за такава визита.

В историята има няколко пресечни точки между викинги, българи и в частност Варна.

Най-неоспорваният от историографите е последният варяго-руски морски поход срещу “Царьгород” (русите възприели българското име на Константинопол). Варяги е другото наименование на викинги.

В своята книга "Варяги, нормани и англичани на българска земя” Пламен Павлов пише, че през 1043 г. корабите на княз Владимир Ярославич, синът на царуващия тогава велик княз Ярослав Мъдри, отново станали жертва на “гръцкия огън”.

Руските съдове били преследвани от византийските дромони покрай българските брегове, а спасилите се руси, стъпвайки на сушата, успели да се съберат и организират. Това били цели 6 000 души, оглавени от воеводата Вишата, които се опитали да се завърнат в родината си, вървейки покрай брега на морето. При Варна обаче Вишата и хората му били разбити от силите на паристрийския стратег Катакалон Кекавмен.

В други исторически книги пише, че много варяги са служели на византийския василевс.

Има и теория, че думата варяги произтича етимологическо от думата варны.

Трети историци пишат, че викингите са повлияни от дедите ни и са приели балкански погребални традиции. 

Има и думи – примерно в датския, които са същите като в българския: høved – говедо, skrin – скрин, syl – шило, med – мед, медовина и др.

Един паметник на викингите би приближил още повече Варна до топ 100 на уникалните градове в света.

Засега морската ни столица е в класацията на най-старите поселения в Европа. Край Варна е открито и най-старото обработено злато в света.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Пишман патриот - 08:21, 21 ноем.

    Тотални глупости, родени от изкривени ит изкривения мозък на някой с повече фантазия решил, че България е на 18 морета и сме най-великите. Спрете да правите историята ни на чалга!

  • христо стоичков - 07:46, 08 юни

    В датския език има страшно много думи, които са същите като българския.Това трябва да стане обект на научно изследване!

  • :) - 22:26, 07 юни

    Варна да не са решили да се състезават със Скопие :D Следват паметници на Ацтеките, някой японски император и марсианците :)

Напиши коментар

Коментари