четвъртък, 13 юни 2013, 9:55 ч.

Разплитане на мистерията

Разсекретиха как е умрял Гагарин

BNews.bg

Разсекретиха как е умрял Гагарин

Алексей Леонов е имал достъп до разсекретените документи на комисията, разследвала смъртта на първия космонавт на планетата.

Грешка на друг пилот е предизвикала смъртта на Юрий Гагарин.

Това твърди Алексей Леонов - първият в историята астронавт, извършил излизане в открития Космос.

Изтребител "Су-15", който се е намирал без разрешение в района на тренировъчния полет на апарата с екипаж Гагарин-Серьогин, по невнимание и при облачност е извършил маневра, довела до влизането на МиГ-а на Юрий Гагарин в свредел (щопор).

Това заяви пред журналисти Леонов, като се позова на разсекретени документи.

"Борих се 20 години, за да разкажа истината за смъртта на Юрий Гагарин.

В официалното заключение за смъртта е написано, че самолетът на Гагарин е извършил рязка маневра, завъртял се е, влязъл е в свредел и се е разбил в земята. Екипажът е загинал. Глупости!", казва Леонов.

По думите му той е имал достъп до разсекретените документи на комисията, разследвала смъртта на първия космонавт на планетата.

"На практика всичко се е случило по друг начин: на 27 март 1968 г. по време на пилотиране на самолета (с екипаж Серьогин-Гагарин) в същия район без разрешение се е оказал друг самолет - "Су-15", изпълнявал полет от летище "Жуковски".

Пилотът е нарушил режима на полета, спуснал се е до височина от 450 метра -

а аз знам, тъй като разговарях със свидетели, че е форсирал и в облаците, прелитайки на разстояние 10-15 метра от Гагарин... завъртял е самолета му, вкарал го е в свредел, в дълбока спирала при скорост от 750 км/ч. Самолетът на Гагарин е извършил завъртане и половина и на излизане от щопора се е забил в земята", разказва Леонов.

Той твърди още, че това не е просто версия, а истинската причина за смъртта на първия космонавт.

"Моите разсъждения се потвърждават от отварянето на разсекретения плик

с изводите на комисията. Тайни няма, има немарливост и нарушаване на режима на полета, но мен ме огорчава друго: че хората, работили в комисията... са знаели истината, но са се правели, че не е така. Бих искал и семейството на Гагарин да научи истината за смъртта му", казва Леонов.

Отговаряйки на въпроса на РИА "Новости" кой именно е пилотирал самолета "Су-15" и по невнимание е причинил смъртта на първия космонавт на планетата, Леонов казва:

"Дадоха ми възможност да обявя истинската причина, при условие че

няма да назова името на летеца, който сега е на 80 години,

а здравословното му състояние е твърде тежко. Обещах, че няма да го назова."

Преди две години руското военно министерство разсекрети 247 документа, свързани с първите полети в Космоса.

Сред тях са и заключенията на комисията, която е трябвало да установи при какви обстоятелства се е разбил Юрий Гагарин със своя самолет МиГ-15 на 27 март 1968 г.

Според документите най-вероятната причина за катастрофата е рязка маневра, довела самолета до критична ситуация. Гагарин е бил принуден да предприеме критичната маневра, за да предотврати сблъсък с метеорологичен балон-сонда или да избегне навлизането в горния край на първия слой облачност.

Именно тази маневра била причината самолетът да влезе в неуправляема спирала

и да се разбие в земята, сочи официалната позиция за смъртта на Гагарин, за която от десетилетия се лансират различни догадки.

Юрий Гагарин, синът на обикновен колхозник, влезе в историята като първият човек, полетял в Космоса.

На 12 април 1961 г. той влиза в капсула с диаметър само 2,5 м и с чаровна усмивка отлита с шеметна скорост в космическото пространство на борда на ракета, която е висока колкото 20-етажна сграда.

След 108 минути, обиколил един път планетата, 27-годишният пилот се спуска обратно на Земята.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Циливилизацион - 10:34, 21 юли

  Dженталмен-прогрес, болшевик-регрес.

 • ЛРПХ - 21:45, 13 юни

  МАЙ АМЕРИКАНЦИТЕ И ИВАН КОСТОВ ПАК СА ВИНОВНИ? А?

 • ДДСС - 21:42, 13 юни

  ТЕЖКИЯТ БОЛШЕВИЗЪМ ОТ КОЙТО СТРАДА РУСКОТО ОБЩЕСТВО ИМ ПРЕЧИ ДА СТАНАТ ДОБРА ДЪРЖАВА ЗА ЖИВЕЕНЕ И СТАБИЛНА ДЕМОКРАЦИЯ! СКОРО НЯМА ДА СТАНЕ!!!

 • Batko Muwko - 12:19, 13 юни

  Това е великата руска душа! Необятна като задниците на жените им след 40 г. възраст. Важното е да има тайна, да се скрие истината, да има някой виновен и готов да си продаде душата,за да не го накажат.... Нещо като Бг политически сценарий - да се скрие истината, за да се използва някога като лост за изнудване или каквото и да е само и само да има гювеч. Преставете си ако беше се знаело истината. Какво щеше да се помени в биографията на Гагарин-нищо, но и другите нямаше да имат материал за тия глупости сега.

 • ЮЖНИЙ - 12:17, 13 юни

  АКО ПИТАТЕ САЙДЕРОВ , ЩЕ ВИ КАЖЕ , ЧЕ БОЙКО БОРИСОВ ГО Е СВАЛИЛ С СТРЕЛА 2М...

 • убиец - 11:16, 13 юни

  мърляч, какво му крие името! та той е убиец, какво като е на 80 години??!!! Значи той кротко си доизживява старините, отгледал деца и внуци, направил кариера, а заради невежеството и мърлящината му, един блестящ космонавт и пилот е мъртъв !!!!! Убиец мръсен! дано умира в адски мъки!

Напиши коментар

Коментари