четвъртък, 04 юли 2013, 12:44 ч.

Там, по реката

30-метров сал тръгва по Дунава

BNews.bg

30-метров сал тръгва по Дунава

Сал, с дължина 30м и широчина 8м, тръгва от събота по река Дунав. Плавателният съд ще акустира на 23 спирки, в различни градове за период от 5 седмици, разказаха неговите създатели.

Сал, голям колкото кораб, тръгва по река Дунав в събота с начална спирка град Видин.

Плавателното средство, което с размери 30 метра дължина на 8 метра ширина, ще се превърне в истинска атракция за гражданите, живеещи в градовете-домакини.

Салът е изграден от дървета, паднали по време на буря, така че за неговата направа не са били убивани дървесни видове, допълниха организаторите.

Салът ще акустира в 23 града за период от 5 седмици, като сред дестинациите са Видин, Свищов, Русе, Силистра, Лом, Козлодуй и др.

Екипаж от моряци ще бъде през цялото време на борда, като създателите на инициативата поясниха, че при лоши метеорологични условия салът все пак има опция да спира.

Целта на мероприятието е да се популяризира този тип туризъм, особено по българската част от река Дунав,

където хората не могат да се радват любителски на природната даденост, която имат, заради бюрократични норми.

Юрген Айзеле, сред основните организатори на събитието, поясни, че

първоначалната идея била гражданите също да могат да плават на сала, но пак законови неуредици са въпрепятствали този замисъл

и сега желаещите да се порадват на сала ще могат да се качат на него само временно на някоя от спирките му.

В "Дунавски сал 2013" участват множество сдружения, институции, общини, фирми и обикновени граждани.

В нея може да се включи и всеки, който иска по някакъв начин да допринесе за развитието на Дунавския регион, като го направи на сайта danube-raft.eu.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари