събота, 03 август 2013, 11:40 ч.

От Римско време

Археолози разкриха богато тракийско погребение

BNews.bg

Археолози разкриха богато тракийско погребение

Траките винаги намират с какво да ни изненадат, коментира специално за „Аз Буки“ археологът Диана Димитрова

Богат гроб от I век откриха археолози в Гурева могила, в землището до село Жельо войвода, Сливенско.

Находките са доказателство за запазване на погребалните обреди и силна тракийска аристокрация и по времето на Римската епоха. Имало е мощен тракийски династичен дом по горното течение на Тунджа в рамките на Одриската държава, разказва за в. „Аз Буки“ археологът Диана Димитрова. Вече успяхме да реставрираме два от намерените артефакти, допълва тя.

В могилата е открита бронзова амфора с дължина около 15 см.

Нейните две дръжки са с уникална украса. Другото ценно откритие е брознова патера – съд, който по форма наподобява малък тиган. От едната страна дръжката завършва с лъвска глава, а от другата – с животно, съчетаващо черти на лъв и козел. И двата предмета са обредни.

Намерена е и бронзова монета, която все още не е датирана.

В момента тя се почиства, защото е горяла в огън. В гроба има още стъклени макримарии – съдове, които приличат на шишета с по-висока долна част и издължена шия, както и глинен балсамарий. С аристократа е било заровено сандъче, но от него са останали само бронзовите габърчета, с които са били заковани дъските.

Всичко това дава основание да се твърди, че тук е погребан богат аристократ, който демонстрира завидна икономическа мощ

и афинитет към лукса, категорична е Димитрова. И преди сме намирали подобни предмети, но тези имат уникална украса. Траките винаги ни изненадват с нещо различно, коментира тя.

Погребението най-вероятно е вторично – едностъпалната гробна яма е вкопана в североизточната част на могилата. В момента екипът от археолози разчиства ритуална площадка с натрошени керамични съдове, която се намира в центъра на могилата.

Под нея най-вероятно ще разкрием друг гроб, който може да ни поднесе още по-големи изненади.

На този етап смятаме, че той също ще бъде от римската епоха, но ще знаем със сигурност, след като го проучим, разказва Димитрова.

Разкопките на могилата започват на 1 юли и по план ще продължат още две седмици. Археолозите вече са проучили голяма част от региона, който е много богат на могили. Разкопките се финансират от община Сливен, а намерените артефакти ще бъдат изложени в Регионалния исторически музей в града.

Реставрирани бронзови съдове – амфорка и патера с украси по дръжките, от гроб № 7 в Гурева могила. Сн. М. Марков.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари