неделя, 18 август 2013, 23:13 ч.

Международен ден

Морските фарове вече са само атракция

BNews.bg

Морските фарове вече са само атракция

18 август по света се отбелязва като Международен ден на морските фарове.Най-старият фар на българския черноморски бряг е Шабленският. От средство за навигация днес те са само туристическа атракция.

18 август по света се отбелязва като Международен ден на морските фарове. Отбелязва се за първи път в Шотландия през 1994 г.

19 години по-късно над 450 фарове в 50 страни по света подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.

Съоръженията с форма на кула обозначават морските пътища с помощта на силна светлина.

Фаровете се използват за сигнализация за опасни области от сушата, скали на неочаквани места, както и за безопасно навлизане на кораби в пристанищата.

С напредъка на навигационната техника фаровете остават на заден план, като в момента работещите фарове по света са не повече от 1500 и представляват основно туристическа атракция.

Най-старият фар на родния черноморски бряг е Шабленският.

32-метровото кула се извисява на 32 метра височина. Историците предполагат, че навигационно съоръжение на този бряг е функционирало още през Римската епоха.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Даниел Минев - 19:20, 27 авг.

    "32-метровото кула се извисява на 32 метра височина." - не е за вярване, нали? :)

Напиши коментар

Коментари