вторник, 20 август 2013, 9:10 ч.

НЗОК на червено

Парите за здраве няма да стигнат

BNews.bg

Парите за здраве няма да стигнат

130 млн. лв. е дефицитът на НЗОК. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред TV7. В Здравната каса има резерв, който може да се отблокира само с решение на Надзорния съвет на институцията.

Парите за здравеопазване няма да стигнат, но има начини да се отвори оперативен резерв, който да покрие разходите.

Това съобщи пред TV7 зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той съобщи, че в момента дефицитът на НЗОК в размер на 130 млн. лв.

Има резерв, който при определени условия се отблокира и с него се правят плащанията.

Решението за отпускането на парите се взема от Надзорния съвет на Здравната каса, обясни зам.- здравният министър.

Той смята, че трябва да се наложат критерии, които да гарантират сигурност за хората, които се лекуват.

„Готови сме да осъществим втория здравен стълб, има възможност и ще стане”, каза Пенков и уточни, че във втория стълб се включват частни компании, с които може да де договорят пакетите.

Той коментира темата и за профилактичните прегледи на населението. Ако не са доволни -  могат да пуснат жалба. От гледна точка на качеството се установени от 7% до 15% нарушения, поясни зам.-министърът.

На въпрос кога ще бъде отворена болницата в Девин Бойко Пенков съобщи, че в момента се събира екипът и апаратура и октомври ще бъде открита.

Белодробната болница в Пловдив е общинска собственост и има решения на общинския съвет в Пловдив за нейното закриване. Гаранция за болните има, но няма гаранция за болницата. От държавата са гарантирани 40 легла в прекрасна болница, каза още зам.-министърът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари