вторник, 20 август 2013, 15:47 ч.

Борчове

Законови промени борят измамите с ДДС

BNews.bg

Законови промени борят измамите с ДДС

Механизмите ще повишат събираемостта в хазната, ще намалят административната тежест на бизнеса и ще улеснят финансово затруднените лица.

Законодателни промени, които ще намалят административната тежест на бизнеса и ще повишат събираемостта на приходите,

са заложени в проекта за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК),  който е публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите.

Мерките предвиждат усъвършенстване на единната сметка за плащане на данъци и задължителните осигурителни вноски, както и  подпомагане на задължените лица във временно финансово затруднение.

С измененията се предоставя възможност да се погасяват първо главниците за данъци и осигуровки, с изтекъл срок за плащане като по този начин ще се спира начисляването на лихви и ще се предотвратява натрупването на нови задължения.

При производствата по принудително изпълнение промяната в ДОПК една от мерките предоставя възможност да се даде разрешение за извършване на неотложни плащания от длъжника за всички видове публични задължения.

Отлага се прилагането на реда за погасяване на публичните задължения по чл. 169, ал. 4 от ДОПК с една година на тези задължения, на които е изтекъл срокът за плащане преди 1 януари 2008 г.

В заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). С измененията е предложено механизмът за обратно начисляване на ДДС да се прилага и за нова категория стоки - зърнени и технически култури, които са най-често използвани в сложни схеми за измами с ДДС.

Основната цел с въвеждането на подобна мярка е в краткосрочен план да се намали в значителна степен нивото на данъчните измами и да се увеличат приходите.

Предложените законодателни промени в ДОПК са разработени и обсъдени в работна група към Министерството на финансите с представители на работодателските организации, синдикатите, Националното сдружение на общините в България и приходните агенции.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари