сряда, 21 август 2013, 15:55 ч.

Според карта от 1930 г.

Гробът на Аспарух се намира в двора на руски завод

BNews.bg

Гробът на Аспарух се намира в двора на руски завод

Българинът от Украйна Иван Петрович Ангелов проучва откриването на гроба на Аспарух, съобщи електронният в. „Целокупна България”, орган на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и Асоциацията на българите по света.

Сънародникът ни в Украйна Иван Петрович Ангелов откри гроба на хан Аспарух на територията на днешен завод в Запорожието по карта от 1930 г.,

останала от украински археолог, който се смята за първооткривателя на могилата, където е погребан основоположникът на българската държава..

Това съобщава електронното издание "Целокупна България", което е орган на Асоциацията на българите по света и на Българската академия на науките и изкуствата.

54-годишният инженер-строител е потомък на бежанци от Стара Загора в Украйна преди 150 г. Сънародниците ни там са известни като таврийските българи.

Ангелов случайно попаднал на отчетния доклад на украинския археолог Владимир Автономович Гринченко, който обявил през 1930 г., че е направил откритие – научната му експедиция е попаднала на гроба на кан Аспарух – третия син на великия български владетел кан Кубрат.

Древният тангранийски храм бил с големина 71 метра на 51 метра и се намирал в малкото по това време селище Запорожие, което не след дълго се превръща в индустриален център.

Скоро след откритието си Гринченко е хвърлен от Сталин в затвора, където остава няколко години. А когато е пуснат на свобода, живее кратко и не успява да докаже тезата си.

В доклада си обаче той записал, че във височайшата гробница той и екипът му открили златно стреме, оръжие със същите знаци, като на сабята на Аспарух.

Намерен е и златен лъв, със същите размери и очертания, като този на кан Кубрат.

Сред археологическите трофеи имало много златни, сребърни и метални предмети, някои от които отишли в различни украински музеи, а други били загубени. Сред най-ценните находки е Сребърен орел, на чиито гърди със старобългарски руни е изписано името Исперих.

Иван Ангелов успял да издири дъщерята на Владимир Гринченко – Светлана, за да разбере повече подробности около разкопките.

Той се добира до картата за разкопки на Гринченко, съхранявана от Института по геология.

Така открива точното място на Аспаруховия гроб. Оказало се, че в земята не са останали никакви исторически находки, а самото място се намира в двора на огромния завод Запорожкокс.

Други учени, сред които българският археолог Георги Костов и украинската му колежка Злата Александрова Лвова, също са поддържали тезата, че откритият гроб е на Кан Аспарух.

Немалко украински археолози, като Георги Шаповалов например, поддържат друго мнение – че откритите останки от височайшо погребение са на княз Светослав.

С разрешение на официалните власти и собствениците на завода на 12 декември 2010 г. Иван и други родолюбиви българи успяват да сложат мемориална плоча, на която е отбелязано, че тук археологът Владимир Гринченко е открил гроб на представител на рода Дуло.

Знакът на известния български род също е намерил място на обелиска. Около паметната плоча са наредени 33 камъка, които символизират 33-мата войници, загинали в тежко сражение с хазарите

заедно с Аспарух в битката при остров Хортица. Броят на камъните отговаря и на броя на 33-те български села в Запорожието.

Ангелов се надява и други съвременни учени, археолози и историци да се произнесат по казуса за гроба на кан Аспарух.

По повод 150-годишнината от преселението на българите в Таврия, Иван Ангелов и Анатолий Велчев правят 1000-километров велопоход из България. Вече са минали повече от половината път.

Очаква се на финишират в края на месеца във Варна, откъдето тръгнаха на 5 август т. г. Двамата бяха изпратени на дългия пробег с водосвет, организиран от Асоциацията на българите по света,

чиито членове са двамата родолюбци.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • TatyanaVlasova - 22:45, 02 юли

  Здравствуйте! Готовы предоставить лучшие прогоны "киллеры" для сайтов ваших конкурентов. Всего от 2 тыс руб. - Гарантированный результат. Сайты ваших конкурентов "умрут". - Максимальное число отрицательных фитбеков. - Собрана особая база - выжимка максимально "смертельных" площадок из 10 000 000 интернет-сайтов (спамные, порно, вирусы и тому подобные). Действует безотказно. - Прогон выполняем сразу с 4-х серверов. - Постоянный спам активационных ссылок на электронную почту. - Выполнение заказа на протяжении 40-240 часов день и ночь. Растянем по времени как угодно. - Прогон с запрещёнными ключами. - При условии заказа сразу 2 сайтов - выгодные бонусы. Стоимость 50$ Полная отчётность. Оплата: Киви, Яндекс.Деньги, Bitcoin, Visa, MasterCard... Телега: @exrumer Whatssap: +7 906 531-21-55 Skype: XRumer.pro email: support@xrumer.cc

 • Антикризисный маркетинг - 01:12, 04 май

  Выполню массовые рассылки по открытым формам обратной связи! Имеющиеся категории баз: - Все сайты Москвы и Московской области: ~2млн сайтов - Россия: ~5 млн сайтов - Сайты с конкретной CMS. Рассылка стоит 4350 руб - может принести до 35 лидов! Сроки рассылки от 1 до 5 дней. Отличная доходимость писем до адресата через сайт компании! Если вам нужна рассылка пишите на почту: oktrust.ru@gmail.com Или оформляйте бесплатную консультацию на нашем сайте: oktrust.ru

 • AnnaChugunova - 23:18, 21 апр.

  С радостью приветствуем вас! Делаем прекрасное предложение: лучшие прогоны, чтобы "убить" сайт конкурента. Всего от 2 000 р. - 100% эффект. Интернет-сайты ваших конкурентов "упадут". - Максимально возможное количество негативных фитбеков. - Наша специальная база - самые сильные площадки из 10 000 000 интернет-сайтов (спам, порно, вирусы и тому подобные). Это работает безотказно. - Прогон проводим сразу с 4 мощных серверов. - Непрерывный спам токсичных ссылок на e-mail. - Можем растянуть сколько угодно по времени. - Прогоняем с запрещёнными ключами. - При 2-х заказах - хорошие бонусы. Стоимость услуги 4000 рублей Полная отчётность. Оплата: Киви, Яндекс.Деньги, Bitcoin, Visa, MasterCard... Телегрм: @exrumer Whatssap: +7 906 531-21-55 Viber: +7 977 525-54-62 Skype: XRumer.pro электронка: support@xrumer.club

 • Николай - 21:19, 08 дек.

  Перезвоните мне пожалуйста 8 (812)309-40-10, Николай.

 • Валерий - 05:11, 29 ноем.

  Перезвоните пожалуйста по телефону 8 (499) 322-46-85 , Валерий.

 • Евгения - 01:36, 25 ноем.

  Перезвоните пожалуйста по телефону 8 (499) 322-46-85, не обращайте внимания на слова робота,зависла АТС, дожитесь ответа, Евгения.

 • Маргарита Василева - 12:58, 28 септ.

  Какъв е този монголоиден татарин под заглавието "Гробът на Аспарух се намира в двора на руски завод". Убедена съм, че това не нито Иван Петрович Ангелов, нито хан Аспарух. Хайде стига с тия татарски внушения. Руснаците така го натрапват на света, че и във френската енциклопедия пише за нашия "татарски" произход. Признайте си братя-руси, че вашата кръв е по-българска от нашата. Повече татари сте избили от нас, но и не сме им позволили да останат по земите ни.

 • kan1952 - 19:00, 08 ноем.

  браво .всичко това е вярно .горкият археолог пострадал от сталин.

 • борко - 21:47, 12 дек.

  dort- много си прост баткаааа!!!

 • Рада - 08:32, 22 авг.

  dotr да прочете повече книжки по история написани от "любители", които работят по много години от любов към историята и истината, а не за заплата ,както официалните историографи ,често пишещи според интереса на платеца. Тогава щеше да знае, че българите са на 35000 години и се грижат за азовата еволюция на човечеството и затова е имало много държави на българите по света включително и в Америките. По тази причина българите са неунищожими каквото и да се случва.И българите ще изпълнят мисията си, ако трябва и само 300000 души да останат, както казва учителят Беинса Дуно.

Напиши коментар

Коментари