четвъртък, 22 август 2013, 14:40 ч.

Български вкус

Учени връщат родните домати и пипер на пазара

BNews.bg

Учени връщат родните домати и пипер на пазара

Българските агроучени усилено работят за да върнат на пазара родните сортове зеленчуци с техния уникален вкус. Това съобщи директорът на Института по зеленчукови култури (ИЗК) в Пловдив проф. Стойка Машева.

Нашите агроучени усилено работят за възвръщане на родните сортове зеленчуци на пазара, характерни с уникалния си вкус.

Това съобщи директорът на Института по зеленчукови култури (ИЗК) в Пловдив проф. Стойка Машева.

През последните години в ИЗК са създадени и регистрирани 10 нови сорта домати – „Пловдивска каротина”, „Пауталия”, „Ники F1”, „Аля”, „Йона F1”, „БГ Деа F1”, „Дивна F1”, „Олимп F1”, „Водолей F1” и „Копнеж F1”.

Целта е да се възроди  традиционният български вкус

и същевременно да му се придаде качествено нов облик. Сортовете са устойчиви при съхранение и транспортиране и са високодобивни. 

Създадените през последните години сортове пипер са „Куртовска капия 1” от типа капия, „Ясен F1” и „Милкана F1” от тип конусовидни, „Калоян” от групата на широките пипери, „ИЗК Деликатес” от тип роговидни, а от  пиперите за мелене – „ИЗК Рубин” и „ИЗК Калин”. Последният е с шоколадово кафяви плодове. И двата сорта са с високо съдържание на общи багрила и сухо вещество.

В института са разработени четири нови сорта краставици -

дългоплодните „Киара F1”, „Вихра F1”,  „Мина F1”, и един е от типа корнишони – „Мерсия F1”. При зелевите култури селекционерите са създали един сорт главесто зеле – „Пълдинер” и

първото българско броколи – „Искра”.

Шест са новите сертифицирани сорта бобови култури. Три от тях са градински фасул – „Тракийски”, „Пагане” и „Тангра”, и три грах – „Пулпудева”, „Искър”, „Марси”, допълни още проф. Машева.

Според нея спадът в производството на зеленчуци пред последните години се дължи главно на  намаляването на обработваемата земя с 3,1 млн. дка.  Преобладават дребните стопанства - близо 70 % от земеделските производители отглеждат продукцията си на площи под 10 дка. Наблюдава се ниска инвестиционна активност и недостатъчна финансова подкрепа. Това ограничава усвояемостта на договорените с ЕС субсидии.

Само 6,7 % са специализираните стопанства, отглеждащи зеленчуци,

и те трудно се адаптират към пазара, поради ниската партидност на продукцията и невъзможност да  отговорят на маркетинговите стандарти за качество.

Сектор "зеленчукопроизводство" формира около 15% от общата селскостопанска продукция, с което страната ни се нарежда на 13-то място в Европа по обем производство, каза проф. Машева.

С най-голямо икономическо значение са доматите (24%), пиперът (14%) и краставиците (13%).

В момента площите със зеленчуци  заемат около 2,2-2,4% от използваемите земеделски площи.

По-голяма част от българските зеленчуци се реализират на вътрешния пазар, съобщи проф. Машева. За търговската мрежа се разпределят около 60-70 % от доматите, между 50 % до 70 % от сладкия пипер, над 80 % от главестото зеле и около 70-80 % от краставиците. Подобрява се и експортната ориентираност на преработената продукция, от която над 1/3 отива зад пределите на страната.

Наблюдава се увеличаване на биологично произведените оранжерийни зеленчуци – главно домати и краставици. От тях около 90% се реализират на европейските пазари, а останалите 10% остават за вътрешно потребление, поясни проф. Машева.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ЕНЕВ - 22:25, 22 авг.

    РАЗГЕЛЕ:)

Напиши коментар

Коментари