четвъртък, 22 август 2013, 22:52 ч.

От догодина

Възрастта за пенсиониране отпада при военните

BNews.bg

Възрастта за пенсиониране отпада при военните

Възрастта ще отпадне от условията за пенсиониране в Българската армия от 2014 г.

Възрастта да отпадне като условие за пенсиониране в Българската армия от 2014 г.

обеща военният министър Ангел Найденов пред БНР.

„Моето категорично намерение е да премахнем допълнителното условие за възраст, което беше въведено в края на 2012 г.”, посочи министърът.

Правилата предвиждаха освен необходимия осигурителен стаж и условие за навършени години - 52 години за младши офицерския състав и 54 години за старшия и за висшия състав.

„Това условие събуди много напрежение, породи желание за напускане в хората, които придобиваха право на пенсия в края на 2012 г. и близо 800 души подадоха рапорти за освобождаване от армията.", подчерта Ангелов.

Той посочи, че става дума не просто за освобождаване на определен личен състав, а за освобождаване на военнослужещи в рамките на званията от майор до полковник. Това е част от гръбнака в състава на Българската армия, подчерта военният министър.

С отпадане на допълнителното условие за възраст, право на пенсия ще получат около 1100 души.

От реформата вероятно ще се възползват не повечеот 10 %, смята още министърът.

Той обаче допълни, че реформата във въоръжените сили не спира с тази мярка

Очаква се до края на 2014 г. да бъде съкратен личен състав от порядъка на 2300 човека.

Ще има отмяна на планираните съкращения, например трансформирането на бригадата „Специални сили" в Пловдив от бригада в полк, което би означавало съкращаването на поне 300 човека. Ще бъде отложено съкращаването на част от складове, бази в състава на бригада „Логистика", разясни още военният министър.

Така временно ще бъдат запачени над 300 човека. Плюс възстановяването на батальона във Враца, около 800 човека ще бъдат запазени в рамките на тези 2300 души, които пък ще бъдат съкратени от личния състав.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ОФИЦЕР ОТ ЗАПАСА - 08:39, 23 авг.

    Здраве желаем гу-син Найденов. Моля да разпрострете тази мярка и за всички офицери от запаса. Аз съм на 51 г. и също желая да се пенсионирам на 54, че сега върша тежък и изморителен труд на едно бюро в Банка. Изпадам в стрес от недоволни клиентоиди и ми се разваля здравето. Убеден съм, че икономическият гений на др. Станишев, др. Доган и др. Цонев ще осигури средства чрез една скромна актуализация на бюджета. А Вие ще разполагате с пълната ми вярност и на семейството и на комшийката за следващите избори. Честна офицерска.

  • 310 - 07:33, 23 авг.

    А заплащането на безработните съпруги в рамките на една година? Или беше само предизборна хвалба?

Напиши коментар

Коментари