четвъртък, 29 август 2013, 6:59 ч.

Доказано

Отлагаш пломба, хващаш рак

BNews.bg

Отлагаш пломба, хващаш рак

Болните зъби са източник на редица заболявания. Оказва се, че в над 50% случаите на рак на панкреаса се дължат на инфекции на венците и дори челюстта, алармира "Монитор".

Болните зъби ни докарват дори рак - доказано е, че те са причината за 50% от случаите на тежката диагноза, когато става дума за панкреаса, пише "Монитор".

Болни зъби и венци, и дори челюстта са и сред основните причини за ранна поява на ревматизъм, ставни заболявания и сърдечно-съдови възпаления, като перикардити и миокардити.

Това съобщиха от Факултета по дентална медицина в Медицинския университет в София. Те са и причина за редица кожни заболявания. Едно от тях е окапване на косата на участъци.

Българите и особено подрастващите са с най-болни зъби в Европа  

Средно по 5 кариеса на временните зъбки имат децата до 6-годишна възраст,

а 17-годишните са с по един-два извадени постоянни зъба, показва проучване на Съюза на българските зъболекари.   

Независимо от трагичната картина в устата на децата ни, само  25 на сто от родителите водят малчуганите на зъболекар редовно както за лечение, така и за профилактика, независимо че здравната каса поема много повече манипулации безплатно на малолетни и непълнолетни, отколкото на хората над 18-годишна възраст.  

По неписано правило у нас на стоматолог се ходи по спешност

Според специалистите безпаричието не е истинската причина за неподдържаните зъби, а немарливостта. В подкрепа на констатацията е факта, че едва 20-25 на сто от средствата, отпускани от здравната каса за зъболечение както на деца и юноши, така и на възрастни, се оползотворяват. Останалите средства се връщат обратно в нея, тъй като хората не ходят на зъболекар дори когато имат право на безплатни пломби и профилактика.

Страхът от стоматолога е наследствен, твърдят испански учени. Ако родителите са изпитвали страх от ходене при зъболекаря, най-вероятно е и детето да се плаши.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • нека някой - 12:00, 30 авг.

    да каже как и с какви пари може човек да отиде на зъболекар. Много е скъпо зъболечението. И това е причината, а не страха, да се ходи на зъболекар. Просто българина няма пари за това.

  • коректорка - 08:02, 29 авг.

    не плашете хората!Последователите на Дарвин ще ви се смеят Всички ли маймуночовеци са имали електрически четка пасти за зъби избелители конци и всичка тези чудеса?Как са оцелели?Тогава не е имало летящи прокиснали слонове китове или розови октоподи!

  • да бе - 07:12, 29 авг.

    Стига глупости. Тази статия я сложете в "реклами"

Напиши коментар

Коментари