петък, 30 август 2013, 15:37 ч.

Прогноза пред BNews

Войната ще се отложи в 12 без 5

BNews.bg

Войната ще се отложи в 12 без 5

Най-вероятно военният удар в Сирия ще се отложи в последния миг. Така Сирийската криза ще дублира ситуацията с Кубинската през 1962 г., когато отново светът бе на прага на войната - пред сблъсък между САЩ и Русия, който се размина в последния момент. Това прогнозира арабистът Киряк Цонев в интервю за BNews.

Киряк Цонев е бивш дипломат, журналист и писател. Той е първият арабист в България. Професионален дипломат. Работил е в посолствата на България в Сирия, Египет и Алжир, бил е посланик в Алжир и Мавритания. Той е първият български консул в Обединените арабски емирства. Посетил е всички арабски държави.

- Ще се стигне ли до военен удар, както се случи с Ирак, или нещата още са на кантар?

- Все ми се струва, че до пряк удар със сухопътни сили няма да се стигне. Може да има удари от разстояние. Ако има удари със сухопътни сили, те няма да бъдат от страна на тези, западните сили, а най-вероятно ще натикат на топа на устата Турция.

- Ще се съгласи ли Турция с подобна роля?

- Тя вече играе роля.

- Върти се хипотеза, че химическото оръжие може би не е използвано нито от режима на Асад, нито от опозицията, а от терористи, дошли отвън, финансирани отвън и изпълняващи нечии други мисии.

- Мисля, че Асад няма сметка от употреба на химическо оръжие. Напротив, той е абсолютно наясно, че подобни обвинения не са в негова полза, че те ще усложнят неговото положение. Второ, и опозицията няма полза и интерес от подобен удар. Тук ние може да намесим няколко сили.

Може да са хора, които са терористи, може да са хора, които са били или продължават да са близки до Асад, и искат да се отърват от него, защото им е в тежест.

Вие си спомняте, че навремето, когато Асад дойде на власт, имаше една кратка гражданска война между неговите хора и хората на чичо му - Рифаат Асад, който е също от лидерите на опозицията в Сирия. Той живее в Испания заедно с бившия външен министър. Има много сили, които са заинтересувани цялата вина да бъде хвърлена върху Башар Асад. А той няма сметка от такъв удар. И ако следваме логиката, трябва да изключим изобщо такъв удар.

- Сякаш е по-предпазлив светът и великите сили в момента, в сравнение с навечерието на войната в Ирак?

- От два-три дни има известна промяна. Дори американският президент изразява вече някакви резерви. Министър-председателят на Великобритания също вече е съгласен да се изчакат резултатите от комисията, която бе на място. Така че, всичко това може да се обърне. Струва ми се, че може да стигне в последния момент до нещо, както се стигна през 1962 г. с Кубинската криза. Тогава американци и руснаци едва не се сблъскаха заради Куба, но в последния миг буквално се стигна до едно мирно решение между Кенеди и Хрушчов.Сега ние сме долу-горе на същото положение, защото Русия помпа доста напрежение в цялата ситуация, за да не бъде обвинена в безпринципно отстъпление пред американци и англичани.

- Къде е мястото на България, как да реагираме ние на тази криза? Адекватни ли са мерките на правителството?

- Мястото на България първо не е вътре в конфликта. Ние трябва да стоим настрани от този конфликт. Второ, ние можем да играем определена роля като приятели на едната, или другата, или третата страна - като посредници, да предложим територия за преговори, за мирно решаване на конфликта и т.н.

Но арабите имат една много интересна черта. Те могат да се бият, да се колят помежду си, но идва момент, когато те разбират, че повече не може така и се разцелуват, и се помиряват. Но нито една от двете страни, които са се били, не забравя ония, третите държави - на чия страна са били.

Знаете ли, ние един път сме воювали с арабите и това е било по времето на хан Тервел. В нашите учебници този сблъсък е събран в десетина реда, а в техните учебници по история този сблъсък заема няколко страници. А хан Тервел се е намесил и защитил Византия, когато Константинопол е бил обкръжен от арабите и е бил на път да падне. Той е направил една гигантска, гениална стъпка, подкрепяйки по-слабия - Византия в дадената ситуация, воювайки с по-силния, за да не допусне този по-силен да превземе Византия и тогава край на тази току-що образувана държава България.

- Правилна политика ли водим сега по отношение на Сирийската криза? И имаме ли избор, при положение, че от една страна казваме, че нямаме възможност и капацитет да участваме във военна мисия, но в същото време сме член на НАТО? Как се постига балансът, неутралитет, ако ни поискат базите?

- Аз разбирам това, обаче, да си спомним коалицията срещу Афганистан и Ирак. И ние участвахме. Какво спечелихме от цялата работа?

- Ясно е, че едва ли има българин, който да иска да се намесим, но въпросът е дали можем да си го позволим?

- Щом други държави могат, и ние можем. Трябва да стоим на разстояние от цялата работа. Защото, нито в Афганистан, нито в Ирак участваха всички държави-членки на НАТО.

- А в момента са и още по-малобройни мераклиите да участват в удар срещу Сирия.

- Точно така. Така че, нека да бъдем между тия, дето са малко мераклии. Да изразяваме някаква позиция, но само да си я изразяваме устно. Засега това е нашата правилна позиция, която е заета и от министъра на външните работи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ? - 21:17, 31 авг.

    Тоя Кириак знае ли, че в Библията пише: ,,Врачка жива да не се оставя?,,?

  • демократ - 18:13, 30 авг.

    Защо медите забравят да споменат че в Сирия има руска база?А избора се очертава,комунизъм или ислямизъм.

Напиши коментар

Коментари