понеделник, 02 септември 2013, 15:29 ч.

С ниска лихва

Емитираха 300 млн. нов вътрешен дълг

BNews.bg

Емитираха 300 млн. нов вътрешен дълг

Първите 300 милиона лева нов вътрешен дълг се очаква да бъдат емитирани днес. Експертите очакват леко съживяване на инвестициите и потребление в страната. От Министерство на финансите съобщиха, че на провелия се днес аукцион е постигнат коефициент на покритие от 3,53, а общият размер на подадените поръчки достигна 1,059 млрд. лева.

Първите 300 милиона лева нов вътрешен дълг се очаква да бъдат емитирани днес.

На инвеститорите ще бъдат предложени съкровищни бонове. Обемът на емисията е рекордно голям, но постигнатата доходност ще зависи от наддаването.

Според  финансисти, лихвите по новата голяма емисия ще са ниски, защото е краткосрочна, съобщи TV7.

Актуализацията на бюджета, приета миналия месец, дава право на министъра на финансите Петър Чобанов да емитира тази година нов дълг до 1 млрд. лв.

Работният документ предвижда средногодишната инфлация да се вдигне леко от 2,4 до 2,7% през 2014 г.

Допусканията са също безработицата да започне да спада по-чувствително през втората половина на 2014 г.

Експертите очакват леко съживяване на инвестициите и частното потребление.

Все още обаче не е ясно дали държавата ще се опита да набере целия й нужен ресурс до края на годината само от вътрешния пазар или ще търси финансирани чрез еврооблигации или алтернативни инструменти за финансиране от чужди инвеститори.

По - късно през деня от Министерство на финансите съобщиха, че на провелия се днес аукцион е постигнат коефициент на покритие от 3,53, а общият размер на подадените поръчки достигна 1,059 млрд. лв.

Годишната доходност на одобреното количество е 0,60%, а доходността на всички постъпили състезателни поръчки е 0,71 на сто. Въпреки по-дългия матуритет на емисията, този показател намалява спрямо последния проведен аукцион за краткосрочни ДЦК на 20 февруари 2013 г.  Така  годишната доходност на одобреното количество шестмесечни ДЦК за 800 млн. лв. е 1,00 на сто.

Едногодишната емисия ДЦК с падеж 4 септември 2013 г. е първата от декември 2010 г. насам с такъв матуритет, като на аукциона, проведен на 6 декември 2010 г., е постигната доходност от 2,35 на сто.

Високият интерес към аукциона се обуславя както от инвеститорското търсене на краткосрочни ДЦК, така и от високата ликвидност във финансовата система, допълнително подкрепена от погасяването през месец август 2013 г. на извънредните шестмесечни книжа в размер на 800 млн. лева. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 70%, следвани от пенсионни фондове с 15,80% и гаранционни фондове – 14,20 процента.

Постигнатата доходност на аукциона е под тази на ДЦК със сходни матуритети на редица държави от Европейския съюз

и региона – Турция (9,70%), Румъния (4,28%), Унгария (4,10%), Словения (2,83%), Португалия (1,76), Испания (1,28%), Италия (1,17%) и е съпоставима с тази на Литва.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ЖИВКО - 16:53, 02 септ.

    МАХАЙТЕ СЕ!!!

Напиши коментар

Коментари