вторник, 03 септември 2013, 12:39 ч.

Земеделието пред фалит

80 % от плодовете и зеленчуците у нас са внос

BNews.bg

80 % от плодовете и зеленчуците у нас са внос

80 процента от плодовете и зеленчуците в търговската мрежа на България са вносни, съобщи председателят на партия "Обединени земеделци" Петя Ставрева. През 2007 г. регистрираните фермери са били 130 000, а през тази година броят им е намалял до 70 000.

80 процента от плодовете и зеленчуците в търговската мрежа на България са внос от чужбина.

Заради политиката на досегашните правителства, българските дребни производители са пред фалит.

Това съобщи председателката на партия „Обединени земеделци“ Петя Ставрева.

През 2007 г. регистрираните фермери са били 130 000, а през тази година броят им е намалял до 70 000.

Тя съобщи още, че според данни от Европейската комисия, около 80 процента от средствата за българското земеделие се прибират от 10 процента от фермерите.

Това на практика означава, че с европейски пари се уреждат предимно крупни арендатори на земи.

Петя Ставрева припомни, че в момента България усвоява около 50 процента от парите по Програмата за развитие на селските райони.

Партия „Обединени земеделци“ поиска от министъра на земеделието Димитър Греков да стартира програма за оздравянето на селското стопанство, която на първо място включва изработването на стратегия.

Трябва да се ограничи вноса на плодове и зеленчуци, да се създадат организации на фермерите, които да кандидатстват за финансиране от Европа, а

50 процента от стоките в хипермаркетите трябва да са български, каза още Ставрева.

Тя даде пример с редица европейски страни, в които магазините са задължени да изкупуват местната качествена земеделска продукция.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ДДТ - 13:54, 03 септ.

    Защо в края на лятото картофите са над 1 лв.? ........ Като че ли правилна бе заръката ДА САДИМ КАРТОФИ, а не да чакаме социални помощи!..... А агнешкото ще го гледаме през КРИВ МАКАРОН, защото кучетата в България са повече от овцете!(НЕ става въпрос за овцете в БСП)

Напиши коментар

Коментари