петък, 13 септември 2013, 16:34 ч.

Необикновена нощ

Хиляди тръгват към Кръстова гора в Родопите

BNews.bg

Хиляди тръгват към Кръстова гора  в Родопите

Хиляди хора потеглиха днес към местността Кръстова гора в Родопите, за да присъстват тази нощ на Божествената Света литургия по повод утрешния християнски празник Кръстовден,

Хиляди хора потеглиха днес към местността Кръстова гора в Родопите

за да присъстват тази нощ на Божествената Света литургия по повод утрешния християнски празник Кръстовден, съобщи БНР.

По традиция вярващи от цялата страна нощуват на поляните около манастира "Св. Троица". Поверието е, че мястото е заредено с необикновено силна енергия.

Вярващите отиват там, за да се молят за здраве и пречистване на душите си.

Празнична вечерня ще бъде отслужена от пловдивския митрополит Николай, а точно в полунощ е началото на Божествената Света литургия.

В подножието на върха с огромния кръст, символ на мястото, има изградени и 12 параклиса, носещи имената на 12-те апостоли.

В тях вярващите също ще могат да запалят свещ и да се помолят пред иконите на своя светец.

"Историята гласи, че на това място е заровена частица от кръста на Исус Христос, припомня легендата йеромонах Серафим от манастира "Света троица". Той разказва, че кръстът е намерен от император Константин Велики, който го разделя на три части и една остава в Константинопол. Когато той е превзет от Османската империя, турците го вземат като трофей.

Монасите от Бачковския манастир дават много злато и го купуват,

но тъй като той навремето е бил най-богатият в България и е бил често опожаряван и разграбван, взимат решение и го местят в този манастир, който е бил подчинен на Бачковския манастир. През 1989-а година тук започва да се отслужва и нощна служба и от тогава многохилядният народ се стича", казва йеромонахът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • w.w.w - - -O.R.I.G.I.N.A.L.N.I - - -BE - - -OPИГИHAЛНИ ЕКИППИ - 19:05, 13 септ.

    w.w.w - - -O.R.I.G.I.N.A.L.N.I - - -BE - - -OPИГИHAЛНИ ЕКИППИ ЗА ФУТБОЛ 13/14

Напиши коментар

Коментари