вторник, 17 септември 2013, 12:28 ч.

Апетити

Обзор бяга от Бургас, отива към Варна

BNews.bg

Обзор бяга от Бургас, отива към Варна

От администрацията на най-северния град в Бургаска област неофициално са заявили желание да минат към Варненска. Така може да се реализира един повече от 30-годишен проект за създаване на голям град между Варна и Бургас

Град Обзор може да напусне Бургаска област и да се присъедини към Варненска. Неофициален интерес е е проявен преди 10-ина дни при нас, съобщи губернаторът на Варненска област Иван Великов.

Повече подробности той не даде, тъй като преминаването на населено място от една община в друга или от една област в друга, става след местен референдум.

Идеята обаче съществува от повече от 30 години.

Целта е обособяване на голям град почти по средата между Варна и Бургас.

Точно там се намира и Бяла – Варненско, и Обзор – Бургаско.

Бяла в момента е административен център на едноименната и най-южната община във Варненска област.

Обзор пък е най-северния град по Черноморието в Бургаска област, но е част от община Несебър.

Възможно е при съединяването на двата града да се образува нова община. Въпросът е в коя област ще се намира.

В момента в Обзор живеят 2466 души, а в Бяла – 2258. Така новият град ще има над 4700 жители. Много положителното е, че така той по-лесно ще може да кандидатства за евросубсидии.

Остава въпросът, ако, теоретично, двата града се слеят (разстоянието между тях е по-малко от 5 километра, но е почти застроено от хотели и туристически комплекси), как ще се казва новият административен център – дали ще приеме името Обзор, или пък името Бяла.

Зевзеци взеха вече да готвят списък с комбинативни имена, производни от двете, сами по себе си достатъчно популярни, за разлика от новоизмислените - Бобзор, Обяла, Бялазор, например.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • наблюдателен - 20:06, 18 септ.

  Да организират референдум, да го проведат, да има легитимен резултат /трябва да гласуват повече, отколкото на последните избори/ и тогава ще говорим!

 • Метил - 03:02, 18 септ.

  Бай Петко, то и ние го чакаме този нов град, та селяндури като теб да станат "граждани", ама нейсе... Каквито и пируети да правите селяндури + селяндури = селяндури. Просто от 2500 ще станете на 5000 селяндури, което си е цял землячески събор откъдето и да го погледнеш. Сполай ти и поздрави от "селяндурския" Бургас!:)))

 • Рада - 13:50, 17 септ.

  Както има Белград, защо да няма Бялобзор.

 • Бай Петко - 12:50, 17 септ.

  Ето,този нов град чакам вече дълги...години,защото нито замърсената Варна,нито селяндурския Бургас ме...кефят.Как ще се казва новото...образувание от Бяла и Обзор,няма значение,може например...Бялзор.Тогава с това име ще привлича и много...туристи,защото от бялзор никой не...бяга.

Напиши коментар

Коментари