сряда, 18 септември 2013, 20:23 ч.

Събиране и изваждане

Мислят падане на тавана на пенсиите догодина

BNews.bg

Мислят падане на тавана на пенсиите догодина

Вариант, според който таванът на пенсиите да падне, обсъждаха в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към Министерството на труда и социалната политика. Това би струвало 125 млн. на година. Възможни са обаче още няколко варианта за парите на пенсионерите. Окончателното решение ще бъде взето до 1 ноември.

Първият вариант, който е обсъждан от Консултативния съвет, е

да се запази текущото законодателство, което означава, че реално тези 53 хил. българи остават ограничени и няма да получават действителния размер на пенсиите си.

Към месец септември 53 189 пенсионери са ограничени от сегашния таван на пенсиите, който е 770 лв.

По сега действащия текст от първи април 2014 г. трябва да отпадне максималният размер на пенсиите

за новоотпуснатите такива след първи януари догодина, припомни социалният министър Хасан Адемов. Това обаче създава предпоставка за дискриминиране и противопоставяне.

По думите му очевидно има диспропорции, заложени със законодателството още от 2000 г., тъй като за пенсиите отпуснати преди това се вземат три последователни най-силни години преди 1997 г.

За пенсиите след 2000 г. освен трите последователни години се преизчислява допълнително осигурителният доход поотделно, което означава, че

законово привилегировани са онези, чиято пенсия е била отпусната преди 2000 г.

Тогава не е имало максимален осигурителен доход и е имало възможност хората да се осигуряват върху доходи в реален размер, обясни министърът.

Периодът около 2000 г. е много труден за нашата икономика, има периоди на много ниско заплащане и тази категория пенсионери сега ще бъде ощетена за сметка на онези отпреди 2000 г., добави той.

Проблемът трябва да бъде решен, за да мотивираме тези, които сега стартират осигурителния си стаж да се осигуряват на реалните си доходи, смята шефът на НОИ Бисер Петков.

Според него има варианти, които са приемливи, но много скъпи за бюджета, затова трябва да се търси компромис от поне три гледни точки. На този етап се колебаем най-малко около четири варианта, подчерта той.

Първият е да остане сега действащият текст на закона.

Вторият вариант е да отпадне таванът за всички пенсии

но той ще струва около 125 млн. лв. за следващата година и предполага огромни диспропорции.

Третият вариант е отпадане на връзката между максималния осигурителен доход и максималната пенсия. В момента това означава, че максималната пенсия е 35% от максималния осигурителен доход, който към момента е 2200 лева.

„Ако едно лице се е осигурявало на максимален размер и е покрило условията за трудов стаж, е справедливо да бъде покачен процентът на връзката между максималния осигурителен доход и тавана, може би на около 45%.

Това означава размерът на максималната пенсия да скочи от 770 на 900 лева"

обясни Петков по отношение на евентуален четвърти вариант.

„Докато не бъде договорено всичко, нищо не е договорено”, каза Адемов и призна, че ситуацията е много сложна.

Консенсус до голяма степен е постигнат по въпроса с повишаването на максималния осигурителен доход, който да стане 2400 лева, добави той.

До 1 ноември Консултативният съвет трябва да се обедини около едно окончателно предложение, което да бъде одобрено и от Националния съвет за тристранно сътрудничество, след което да се внесе в Народното събрание.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Логика - 03:07, 19 септ.

    Предполагам депутатите ще гласуват падането на тавана на пенсиите за да си осигурят светло бъдеще и достойни старини като народни изедници.Техните доходи само ще отговарят за това.Хората с 2-а категория труд отдавна с под земята.А тия хрантутници и след пенсионирането гледат да си оплетат кошницата....А който е бачкал половин век-200лв

  • Пешо - 23:41, 18 септ.

    Докато голяма част от хората работят за по 500-600лв, няма как 53 189 бивши отговорни другари по времето на комунизма, да се чувстват ограничени от 770лв пенсия. Но нали техните са на власт сега, защо да не развържат кесиите и да си припомнят, как е било едно време.

Напиши коментар

Коментари