вторник, 24 септември 2013, 6:46 ч.

Докога?!

Цигани палят гуми за желязо и обгазяват във Варна

BNews.bg

Цигани палят гуми за желязо и обгазяват във Варна

Всяко лято част от Варна влиза в димен ад най-вече заради огромните пушеци и задушлива миризма, които се носят от циганския квартал "Максуда". Без да им пука от никой роми горят автомобилни гуми, които пък на свой ред подпалват растителността наоколо, а понякога и близките къщи. Арестувани и наказани няма. А пожарната хаби невероятен ресурс, за да потушава през ден поразиите, направени от циганите.

Варна може съвсем спокойно да бъде прекръстен от Морска столица на Столица на циганската наглост.

Всяко лято започва сезонът на горенето на автомобилни гуми в популярния с малцинственото си население квартал "Максуда", който се намира почти в центъра на града.

Гъста и задушлива смрад от отровни газове се разнася из околния район в курортния град, сякаш  целият е в пламъци.

Паралелно с това, в унисон с летните жеги, сухата трева става много податлива на огъня и пламъците често подхващат съседните къщи.

Цялата неприятна история се разиграва в района на Старата гара във Варна, като огньовете се палят точно между изоставените релси и канала. Подобно е положението и в горите на Каменар, където циганите горят и кабели.

Цялата им пиротехническа операция всъщност е следствие на сериозен бизнес план - след изгарянето на гумата,  остава телта, която после се предава в пунктовете за желязо.

Варненски пожарникари алармираха за проблема BNews, като уточниха, че всъщност палежите са целогодишни, но през лятото проблемът е по-голям, защото огънят се разраства бързо във всички посоки.

Заради циганските поразии с паленето на гуми пожарните коли нон стоп са на крак, като понякога се налага да гасят по няколко пъти на ден.

"Теренът там е ужасен, автомобилите понякога не могат да достигнат до пламъците,

а заради тези "пътешествия" се хаби страшно много технически, човешки и финансов ресурс",

разказаха пред BNews варненските огнеборци. Кардиналното решаване на въпроса обаче не е в техните правомощия.

Пожарникарите си вършат работата, но са с вързани ръце да спрат циганската напаст и наглост. А това не е и тяхна работа. 

Защо не ги погне полицията ли?

Да видим... Кого по-точно? Обикновено на мястото на произшествието няма никого. Те са избягали. 

На първо четене, полицията няма кого да задържи. На второ - и да образува разследвания, под зоркото око на прокуратурата, те биха били срещу неизвестен извършител. 

А всички знаем, че неизвестен извършител не влиза в ареста. Пак няма никого за задържане.  

Оттук-нататък, която и институция да пипнем - община, еколози, природозащитници дори, няма никой виновен за ненаказаността на невидимите подпалвачи от циганския квартал.

Просто защото няма кого да глобят в най-елементарния смисъл на административното наказание.

Ей така и никой не ги закача в градския транспорт.

Макар и в автобуса циганите да са видими (за разлика от подпалвачите в "Максуда"), да нямат билети и карти, просто контрольорите ги подминават. Защото е безсмислено.

Елементарната справка показва, че изгарянето на износените и негодни автогуми в целия свят се оценява нееднозначно, на първо място заради отделянето на голямо количество токсични и вредни вещества.

Например при изгарянето на 1 тон стари гуми в атмосферата попадат около 270 кг сажди и 450 кг токсични газове.

Разбиранията за човешките права на моменти са абсолютен нонсенс. 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • - 20:44, 24 септ.

  мангалите правят, каквото си искат. турците и помаците и те. А националистите правят с.вирки!

 • main furer - 20:35, 24 септ.

  Искам да живея в държава без мангали!!!Толкова ли много искам!?

 • W W W . O R I G I N A L N I . BE ---СУПЕР ЦЕНИ , ФУТБОЛНИ ЕКИПП - 13:03, 24 септ.

  W W W . O R I G I N A L N I . BE ---СУПЕР ЦЕНИ , ФУТБОЛНИ ЕКИППИ ОТ 29.99 лв НОВ СЕЗОН 2013/14!

 • 5 - 11:47, 24 септ.

  все пак в цялата ситуация има нещо добро те са най близо до пушека а той е канцерогенен

 • АZ - 11:40, 24 септ.

  Блажени са Варненци да си мислят че това е само въвъ Варна, това е практика на циганите в цялата страна, гуми , кабели се палят посред бял ден и на никоя институция не и прави впечатление, макар дима да е с размерите и се извисява като "атомна гъба". В случая трябва да се помисли за име на държавата , а не на ВАрна!

 • Бай Петьо - 09:01, 24 септ.

  Цилю Евала Ако всички Истински Българи мислиха като тебе. Сега няма да има МАНГАЛИ, цигани и там други вредни АМЕБИ и мекотели, които са ненужни на тази държава.

 • 3 - 07:38, 24 септ.

  веднага да си такса въглеводороди и ес да им да ама на върба най нишата каста от индия там чистят предимно тоалетни у нас всичко им е бесплатно

 • Цилю - 07:12, 24 септ.

  Има лек . Да ги съберат всичките в гетото и да го запалят от четирите страни . Тогава ще замирише само един път и повече няма да мирише .

Напиши коментар

Коментари