сряда, 25 септември 2013, 14:46 ч.

С пари от резерва

Държавата изплаща на бизнеса още 116 млн.

BNews.bg

Държавата изплаща на бизнеса още 116 млн.

Да бъдат отпуснати допълнителни 116 млн. лв. за изплащане на просрочените задължения на държавата към бизнеса, реши правителството. Сумата е част от общо 258,7 млн. лева, които ще бъдат предоставени за разходи и трансфери за 2013 г. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов след днешното заседание на кабинета.

Постановление за предоставянето на допълнителни разходи и трансфери по републиканския бюджет за 2013 г. прие кабинетът на днешното си заседание. 

Това обяви след края му финансовият министър Петър Чобанов. Средствата в размер на 258,7 млн. лв. са за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта за структурни реформи и допълнителни фискални мерки.

Със 116,1 млн. лв. от тях държавата ще разплати просрочените си задължения към бизнеса по вече сключени договори. За социални мерки, подкрепа на гражданите и мерки за насърчаване на бизнеса са предвидени 142,6 млн. лв. От тях 40 млн. лв. са за дейности в областта на социалната политика.

За стабилизиране на енергетиката и облекчаване на тежестта върху потребителите на електроенергия са предназначени 85,6 млн. лв.,

а 15 млн. лв. ще бъдат използвани за финансиране на земеделски производители, обяви Чобанов и апелира към министрите да ги използват прозрачно и ако не ги усвоят до края на годината, да подадат информация за свободния ресурс.

Във връзка с настояването на синдикатите, което лидерът на КНСНБ Пламен Димитров припомни и днес, за въвеждане на необлагаем минимум и отпадане на плоския данък, Чобанов заяви, че синдикатите настояват за това от самото въвеждане на плоския данък.

"Сега полагаме мерки за заздравяване на данъчната система. Вратата за семейното подоходно облагане стои отворена, но

сега с наличния ресурс не може да  се справим с въвеждане на необлагаем минимум - той иска доста сериозен ресурс",

беше категоричен министърът. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари