петък, 27 септември 2013, 14:36 ч.

Изненадващо

Вадят по 30 л вода от кубик почва на Марс!

BNews.bg

Вадят по 30 л вода от кубик почва на Марс!

На Червената планета има голямо количество вода! Това доказва изследване на марсианската почва, проведено от марсохода Curiosuty. Според експертите тя е годна за хората и може да се ползва от бъдещите колонизатори на Червената планета.

Марсоходът Curiosity откри в марсианската почва неочаквано голямо количество вода.

Според експертите тя е годна за хората и може да се ползва от бъдещите колонизатори на Червената планета, пише на сайта на НАСА..

След анализите, направени в лабораторията на марсохода, станало ясно, че приблизително в 2% от почвата на Марс се съдържа влага, която може да се отдели чрез нагряване.

От 1 кубически метър марсианска почва може да се извлекат около 30 литра вода.

Според специалистите от Националната въздухоплавателна и космическа администрация на САЩ по този начин ще се реши едно от най-големите предизвикателства пред бъдещето развитие на Марс.

Очакванията са първите заселници да пристигнат на червената планета след 10 години.

Неотдавна марсоходът Curiosity отведе учените до задънена улица,

след като неговите прибори не откриха в атмосферата на Марс следи от метан, а той бе смятан за признак за съществуването на марсиански живот.

Сега на учените предстои да разгадаят две загадки: първо, откъде се е появил марсианският метан, който бе открит там през 2003 г., и второ, по какъв начин той е изчезнал, се посочва в статия в списание „Сайънс”.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Veolia - 05:09, 28 септ.

    Ще им сложим веднага водомери! ;)

Напиши коментар

Коментари