вторник, 01 октомври 2013, 14:18 ч.

Точна дата

Субсидии за земеделците - твърдо всеки януари

BNews.bg

Субсидии за земеделците - твърдо всеки януари

Земеделските производители вече ще получават европейските и национални доплащания до края на 31 януари. Това се разбраха зърнопроизводителите и властта след повече от три часа преговори.

Земеделските производители ще получават европейските субсидии и националните доплащания до 31 януари всяка година.    

За тези, при които има неточности и несъответствия крайният срок ще е 30 април. Това се разбраха на повече от тричасови преговори представители на зърнопроизводителите, земеделският министър и премиерът.

С решението се слага точка на досегашната практика

земеделските производители да получават субсидиите си в неуточнен срок - от декември до юни, каза министърът на земеделието Димитър Греков след срещата. С него се поставя и рамката на редовните плащания, които да дадат сигурност на земеделците, смята той.

За 2014 година европейските субсидии са в размер на 1,118 млрд. евро, а националните доплащания ще са 60 млн.лв - по 2 лева на декар

Земеделските производители и властта се договориха още обратното начисление на ДДС да се прехвърля от последните две години. Предстои приемането на закон за браншовите организации, а

от 2014 година ще има намален акциз на горивата в рамките на 84 млн.лв за годината.

Този декември няма да има доплащане, то остава за края на януари, стана ясно от думите на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукадинов. Изместването е пожелано от самите земеделци, тъй като е за предпочитане да получат на куп парите си.

България е отправила запитване до Европейската комисия може ли да удължи мораториума върху продажбата на земя на чужденци

каза още Греков. Искането на страната ни е удължаването да е до 2020 г. Мораториумът изтича през януари догодина. Очакванията са Брюксел да ни върне отговор до месец.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Данков - 15:20, 01 окт.

    Задкормилно устройство в лицето на министъра поне засега е обещаващо за бранша, дано да оправдае очакванията

  • Фори - 14:58, 01 окт.

    Ново правителство и ето, ред, дисциплина. За да се движи в прав път колата, важно е задкормилното устройство.

  • Нина - 14:53, 01 окт.

    Предишните не можаха да постигнат твърди разплащания с никого. Ще видим дали тези ще си спазят обещанията към земеделците, трябва да се гарантира някаква сигурност и стабилност, за да могат те от своя страна да си планират производството.

Напиши коментар

Коментари