петък, 04 октомври 2013, 6:44 ч.

Последни разчети

Детските 40 лв., данък "лихва" може да падне

BNews.bg

Детските 40 лв., данък "лихва" може да падне

40 лв. детски и 400 лв. минимален доход на член от семейството, за да получава то детски надбавки - това са реалните числа, които ще могат да се реализират като увеличение в Бюджет 2014, каза в интервю за BNews председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова. Тя обяви още, че социалистите продължават да настояват пред финансовия министър данък "лихва" да падне или поне да се намали.

- Госпожо Нинова, има ли вече готовност кое от социалния пакет, за който държи БСП да влезе в бюджета,ще успеете да прокарате?

- Да, пет неща са категорични. Увеличението от 1 януари на минималната заплата от 310 на 340 лв.Увеличението на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години също става 340 лв.Увеличение на парите за децата с увреждания, които представляват 70% от минималната работна заплата - се увеличават от 217 на 238 лв. Замразява се стажът и възрастта за пенсиониране поне за една година и се възстановява действието на "швейцарското правило" за пенсионерите, тоест индексирането на пенсиите всяка година с 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход.

- А какво стана с детските? Там приключи ли дебатът? Казахте, че до дни ще се знаят разчетите?

- Не, още не е. Чакаме..., тоест не чакаме, участваме и ние в разговорите в Министерството на труда и социалната политика и Министерство на финансите. Нашето предложение е за увеличаване на детските, сега са 35 лв., и за увеличаване на прага, семейния подоходен праг.

- С колко?

- Сега е 350 лв.Правят се разчетите и в зависимост от възможностите на бюджета ще бъде, така че днес не бих се ангажирала с конкретни числа.

- 50 лв. ли е последното число, за което държите?

- Предизборната ни програма е за 50 лв. Няма да може да стане още в първата година, първия бюджет за 2014г. Надяваме се да има поне една стъпка нагоре...

- Примерно от 35 на 40 лв?

- На 40 лв. поне и всяка следваща година да растат, докато до края на мандата се изпълни ангажиментът за 50 лв.

- Колко би могло да се вдигне минималният доход, който като праг се изисква, за да получават родителите пари за децата?

- По моя представа - поне на 400 лв.

- Синдикатите настояваха преди няколко дни да има и втора стъпка на увеличение на минималната заплата, поне с 10%, и това да бъде някъде около юли, втората половина на годината със сигурност. Има ли такива индикации за такова нещо да е възможно?

- Не, не сме разговаряли в Консултативния съвет. Доколкото знам, и в тристранния съвет няма такъв разговор. Евентуално следващо увеличение с годишните бюджети за следващи години. Но не сме обсъждали увеличение по средата на годината.

- Успявате ли вече да туширате напрежението между социалисти, които се настроиха спрямо изпълнителната власт, и по-точно спрямо финансовия министър за това, че не се случват нещата точно така, както вие сте ги обещали?

- Имахме две разминавания дотук с министъра на финансите. Първото е намерението му да отмени преференциите за млади семейства, които ползват ипотечни кредити. Имаше облекчения за тях за плащания на лихви по тези кредити.

Коригира се позицията, да, отстъпи след нашата реакция, така че тази преференция остава.

Другият разговор, който водим, е по данък "лихви". Намерението на Министерството на финансите е да не го променят. И тези пари, които се събират от данъка по лихвите на депозитите, да отидат само за образование, тоест отново да е социален пакет и социална програма.

Ние имаме предложение да се помисли все пак по данък "лихви". Да се намали поне процентът на данъка, да се преосмисли по някакъв начин тази политика.

Тук все още продължават разговорите.

- Какво става с минималния необлагаем доход? Синдикатите са твърди, че продължават да го искат. Финансовият министър каза - няма как да се случи сега. и така, доста иносказателно, пламен Димитров, шефът на КНСБ, каза, че това ще зависи от някой друг, друг ще го реши, а не министърът на финансите? Каза го с усмивка.

- Не знам какво е имал предвид, но доколкото знам - не се предвижда такава промяна.

- Да е равен на минималната заплата искат синдикатите.

- Мисля, че в Бюджет 2014 няма да се предвиди такава стъпка. Ние имаме друго предложение, отдавна, то е принципно, и докато бяхме в опозиция, постоянно го внасяхме - за увеличаване на максималния осигурителен праг. Хората с по-високи доходи все пак да се осигуряват повече и да влязат повече осигуровки в бюджета. И държим на това. и ще го предлагаме в бюджетната процедура - да се увеличи максималният осигурителен праг.

- На 2400 лв.?

- Да, сега е 2200 лв.

- Не смятате ли обаче, че пенсионерите, които за поредна година вероятно няма да получат добавки за Коледа, вероятно защото не само вашето правителство, но и предишните винаги дават - примерно, 50 лв. в случая, както се готвите, на тези, които получават пенсии до 200 лв. Това обаче не настройва ли останалите, които цял живот са работили, имат стаж, имат образование, не нарушава ли принципа на осигуряването? Не е ли по-справедливо - или да има за всички, или да няма за никого.

- Не, коледната добавка няма нищо общо с осигурителната система и с пенсиите.

- Тя е помощ, така ли?

- Тя е помощ и е еднократна. Другото е увеличаване на всички пенсии, всяка година, там е принцип. Там зависи от осигурителната тежест. Еднократната помощ не зависи.

- Но все пак се дразнят хората. Давали сте добавки на всички преди време, предишния път по време на вашия мандат.

- Вярно е.Сега позицията ни е в краткосрочните мерки да помогнем на най-слабите, защото се намираме в условията на бюджета на 2013-та, тоест на това, което заложи Дянков, и целта ни е първите стъпки да бъдат за най-уязвимите. А от 2014 вече нататък тези увеличения да бъдат принципни - и средносрочни, и дългосрочни.Така беше и със социалните помощи, които увеличихме сега. така беше с децата с увреждания, майчинството, което увеличихме. Това са първи стъпки за помощ на най-бедните и най-уязвимите. Оттук-нататък, разбира се, имаме грижа средносрочно за съсловието.

- Има и една друга бомба със закъснител - бежанците.Пенсионерите в момента сравняват своя хал с този на бежанците и гледайки новините,се дразнят, че парите за техните добавки коледните, отиват сега по едно непредвидено перо, без да се настройват срещу самите хора, които бягат от войната, но се дразнят.Това няма ли да нагнети някакво социално напрежение? Този проблем предстои да се развива. Вчера вицепремиерът Йовчев каза, че 30 млн. най-малко ще ни трябват до края на годината, ако това темпо на преминаване на нелегални през границата се запази.

- Хич не ми се иска да ги противопоставяме така - пенсионери на бежанци. Тези хора имат нужда, бягат от тежка ситуация и от война, но тук може би най-доброто решение е да се настоява Европа да поеме солидарна отговорност и да помогне - както технически, така и финансово на България за поемане на тази вълна и като държава-членка, която е външна граница на Европейския съюз.

- Мислите ли, че парламентът ще удържи с тези непрекъснати хватки на ГЕРБ "има кворум-няма кворум", пътуванията на "Атака", изобщо цялото това напрежение как ви се отразява, не изнервя ли работата?

- Да, трудно се работи в такава обстановка, още повече, че ни предстоят много важни стъпки - бюджетът, данъчните закони, Изборният кодекс, антимонополното законодателство. Натяга се излишно напрежение. Ненормално е това поведение от страна на ГЕРБ. Изпратили са ги хората тук да вършат работа - не им се върши, искат да разрушат цялата дейност на парламента. Това не е нормално.

- Нали си представяте какво може да стане по време на бюджета - един месец да приемаме бюджета, ако влизат и излизат постоянно?

- О, това ще е много трудно. От други години знаете как се приема бюджетът - там се работи непрекъснато, денонощно, при спрян часовник, гонят се срокове, защото Законът за бюджета трябва да бъде приет до определено време.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • майн фюрер - 13:21, 05 окт.

  Ох тази MILF-ка ,как ще ми направи една свирка!!!

 • гражданин - 15:25, 04 окт.

  Твърдо вярвам, че БСП ще си изпълни обещанието за падане на данък лихва.Банките предлагат ниска лихва и като се вземат 10%- остава едно нищо.Това е много важно за да си подпомагаме плащането на сметките и семестрите на децата си.Защо ще ни вземате от спестяванията ако го оставите данъка???????????

 • до maina - 11:04, 04 окт.

  Защото тогава всички циганки ще си купят дипломи за завършено СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ!

 • ДДТ - 11:01, 04 окт.

  НИНОВА играе на "тука има, тука нема" по въпроса за ДАНЪК ЛИХВА, който можел и да падне, но можел и да не падне!...... Най-сигурно е че ОЛИГАРХСКА ЩЕ ПАДНЕ!

 • maina - 10:53, 04 окт.

  Защо не направят детски да вземат само хората със средно образование минимум...... все пак да са допринесли за нещо на таз държава

 • К.М - 09:52, 04 окт.

  Към противниците на правителството: Освен да си броите жълтите стотинки на ББ и другите олигарси, знаете ли да смятате и мислите логично? Нали ВСИЧКИ вкупом бяхте против актуализацията на бюджета? Откъде пари? Нали Дянков ви е любимец? Вижте на сайта на МФ какъв бюджет той заложи и какъв растеж се осъществява в резултат И на неговата идиотска политика на съсипване на държавата.

 • Ваня - 09:50, 04 окт.

  Децата са богатството на една нация. Те са бъдещето, но според управлението на Бойко това явно не беше така и децата никога не бяха сред приоритетите. През изминалата 2012г. в България са се родили толкова бебета, колкото в СЛЕДВОЕННАТА 1945-та година. ГАРАНТИРАНО от ГРОБ !!! ХВАЛА !!!

 • Гергана - 09:02, 04 окт.

  За разлика от ГЕРБ,БСП води национално отговорна политика с хора, които могат да работят и то без разлика от цветове, симпатии към футболни клубове или други интереси

 • Маринова - 09:01, 04 окт.

  Най-сетне социално ориантирао правителство без мутри, пожарникари и физкултурници, без Цецо, Цецка, Фидоска и учили-недоучили младежи с фалшиви дипломи. Орешарски е интелигентен и образован човек и кръгът около него е също такъв. Беснеят сега тези, които си обичат Боко и сие. И той прост и те прости. Край на герберската пасмина.

 • IVA - 08:51, 04 окт.

  Браво на правителството, което доказа, че въпреки екстремната обстановка, в която е принудено да работи, успя до голяма степен да изпълни поетите политически и икономически ангажименти пред обществото

Напиши коментар

Коментари