петък, 04 октомври 2013, 18:46 ч.

По настояване на ЕК

Националната банка на Гърция продава ОББ

BNews.bg

Националната банка на Гърция продава ОББ

Националната банка на Гърция се оттегля от Румъния, България, Сърбия, Македония и Албания и трябва да продаде поделенията си в тези страни до 2017 г.

Националната банка на Гърция (National Bank of Greece - NBG) ще се оттегли от пазарите в Югоизточна Европа, включително от Румъния и България, в рамките на споразумение, сключено между гръцката кредитна институция и Европейската комисия, съобщава румънското издание "Капитал", като се позовава на гръцкия вестник "Катимерини".

Групата ще запази мажоритарното си участие във Финансбанк в Турция, но останалата част ще бъдат продадени на инвеститори на два етапа до края на 2017 г.

През това лято година стана ясно, че NBG не е успяла да събере достатъчно капитал, за да избегне национализация.

Петдесет милиарда евро от международните заеми за Гърция са предназначени за банковия сектор.

За да избегнат национализация банките трябва да осигурят 10% от необходимите капитали от частни инвеститори.

Останалата сума се осигурява от спасителния фонд, създаден със средства от международния спасителен заем.

Общата сума за рекапитализация на NBG възлиза на 9,76 млрд. евро.

Четирите най-големи гръцки банки – NBG, Юробанк, Алфа и Пиреос, са включени в схема за рекапитализация на обща стойност 27,5 млрд. евро.

В България NBG е представена чрез Обединена българска банка.

ОББ беше учредена през 1992 г. посредством сливането на 22 български регионални търговски банки. Тя е първият и най-мащабен консолидационен проект в българския банков сектор. NBG притежава 99,9% от собствеността на ОББ.

Кой може да е следващият собственик на ОББ?

В България оперира Пощенска банка, която е част от Юробанк Ергасиас (Eurobank Ergasias), която от своя страна официално принадлежи към NBG. Съгласно успешно финализираната през фуврури тази година сделка NBG придоби 84,35% от акционерния капитал на най-големия си конкурент Юробанк.

Още две гръцки банки работят в България - Банка Пиреос и Алфа банк.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари