понеделник, 07 октомври 2013, 7:23 ч.

Опасна тенденция

Родилки със СПИН и сифилис сеят зарази

BNews.bg

Родилки със СПИН и сифилис сеят зарази

Пациентски организации ще настояват пред здравното министерство изследванията за СПИН, хепатит С и всички полово предавани болести да станат абсолютно задължителни преди постъпването в болница за раждане или за планова операция.

Майки с вируса на СПИН, хепатит С и сифилис разнасят зарази из родилните отделения у нас. 

Често само по случайност лекарите научават, че те са заразени с опасните инфекции.

Жените постъпват за раждане, но никой не им прави предварително изследване за ХИВ, тъй като това се прави само по тяхно желание.

Преди приемането, когато бременна е следена от акушер-гинеколог, задължително й се прави Васерман за сифилис и изследване за австралийски антиген, по който се познава дали тя не е инфектирана с хепатит А - болестта на мръсните ръце, заяви за „Монитор” доц. Валентина Григорова – заместник-директор на Първа АГ болница „Света София” (бивша „Тина Киркова”) в столицата и завеждаща родилната зала.

Седем жени с вируса на СПИН и хепатит С, който обикновено придружава инфекцията, са родили от началото на годината досега в „Света София”.

Те са били наркозависими. Само три от тях са предупредили лекарите, че са носителки на инфекцията. За останалите се е разбрало впоследствие, след като те решили да се изследват след самото раждане.

Независимо, че в Първа АГ болница спазваме перфектна чистота и стерилност,

опасност винаги има – и за лекарите и акушерките, ако се порежат,

и за родилките и бебетата, не скри доц. Григорова. Тя поясни, че когато се знае преди раждането, че жената е серопозитивна, екип изражда бебето й в самостоятелна зала, детето се отглежда в самостоятелен бокс, поясни тя.

На 12 август жена със сифилис роди заразено с венерическата болест дете в областната болница в Пазарджик. Впоследствие се оказало, че тя има още осем други деца, които също са инфектирани. Четири от тях тя оглежда, а пет е дала в социални домове.

Пред лекарите тя обяснила, че не знаела за болестта, но не могла да обясни дали е ходила на женска консултация при акушер-гинеколог по време на бременността. Бебето й се лекува в инфекциозното отделение.

Пациентски организации ще

настояват пред здравното министерство изследванията за СПИН, хепатит С и всички полово предавани болести да станат абсолютно задължителни

преди постъпването в болница за раждане или за планова операция.

Те ще настояват да се въведат и бързи тестове за установяване на тези зарази в спешните приемни кабинети на лечебните заведения, с които да се тестват задължително още с докарването катастрофирали, пострадали в аварии и при инциденти или при внезапно влошаване граждани.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1 - 09:42, 07 окт.

    мангали прости, деба!

Напиши коментар

Коментари