понеделник, 07 октомври 2013, 12:34 ч.

Признание

Движението в клетките донесе Нобел за медицина

BNews.bg

Движението в клетките донесе Нобел за медицина

Нобеловата награда за медицина през 2013 г. отива у Джеймс Ротман, Ранди Шекман и Томас Шудхоф.

Нобеловата награда за медицина се присъжда на Джеймс Ротман, Ранди Шекман и Томас Шудхоф

за техните открития в областта на регулирането на движението на везикулите, основната „транспортна“ система в човешките клетки.

Това стана ясно точно в 12,30 часа бълг. време.

Тримата учени разбулиха мистерията как клетката организира своята собствена транспортна система. Всяка клетка е „фабрика“, която произвежда и изнася молекули – например инсулинът се прави и отделя в кръвта, като препраща химични сигнали (невротрансмитери) от една нервна клетка към друга, обясняват от Академията.

Тези молекули се движат около клетката в малки „пакети“, наречени везикули. Тримата нобелови лауреати тази година са открили молекулярните принципи, които

задвижват своеобразните пакети на правилното място и правилното време в дадена клетка.

„Без тази изключително прецизна организация, клетката бе изпаднала в хаос“, описват движението от Нобеловия комитет.

По-умелият контрол върху смущенията в тези системи от страна на учените ще допринесат за третирането на неврологични заболявания, диабет и проблеми с имунната система.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари