вторник, 08 октомври 2013, 13:58 ч.

Хигс-бозон

Божествената частица отнесе Нобела за физика

BNews.bg

Божествената частица отнесе Нобела за физика

Нобеловата награда за физика се присъжда за откритието на Хигс-бозона!

Франсоа Енгле и Питър Хигс получават тазгодишната Нобелова награда за физика.

Отличието им се присъжда за теоретичното откритие на механизма, чрез който разбираме произхода на масата на субатомните частици. Механизмът наскоро бе доказан чрез експерименти в колайдера в ЦЕРН.

„Тази година наградата е за нещо толкова малко, което всъщност прави цялата разлика“, заяви при представянето на лауреатите постоянният секретар на Кралската академия на науките в Швеция.

През 60-те години на миналия век двамата теоретични физици са учените, които предлагат механизъм, обясняващ как на най-базово ниво се свързват частиците във Вселената.

Системата предлагаше съществуването на т.нар. Хигс-бозон, или Божествената частица,

който е съставната и най-малка частица, дала тласък на Вселената, каквато я познаваме, от Големия взрив преди 13,7 млрд. години.

Тя е ключова в Стандартния модел, цялостната теория за функционирането на вселената, разработена от Айнщайн.

Съществуването му бе доказано най-сетне половин век по-късно – през 2012 г. в Швейцария, от два независими екипа, анализирали едни и същи данни - CSM и ATLAS.

Доказателството за съществуването на Хигс-бозона се смята за най-големия напредък от десетилетия насам

в разбирането ни за това как работи Вселената. То обаче е само началото на изучаването на Божествената частица. В момента Големият адронен колайдер се намира в техническа пауза от 20 месеца, като плановете са към края на 2014 да заработи с енергия, близка до максималната възможна за техниката, от 14 TeV (14*10¹² електронволта).

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари