четвъртък, 10 октомври 2013, 15:59 ч.

Както в Европа

Ще продават цигари само на определени места

BNews.bg

Ще продават цигари само на определени места

От средата на следващата година или най-късно в края й цигари ще се продават само на точно определени места, обяви по време на обсъждането на данъчните закони в бюджетната комисия нейният председател Йордан Цонев. Имаме разрешение от ЕК да запазим минималната ставка на природния газ, използван за моторно гориво, за следващите 6 г., съобщи още зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

От догодина цигарите ще се продават само на точно определени места, каквато е европейската практика.

Това най-вероятно ще стане в средата на 2014 г. или до края й, обяви председателят на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев по време на обсъждането на данъчните закони в бюджетната комисия.

Това ще бъде въведено не толкова от здравни съображения, колкото с цел по-добър контрол и борба с контрабандата, стана ясно от думите му.

По този начин по-лесно ще се проследява пътят на цигарите след излизането им от митническите складове.

В същото време в пакета промени в закона за акцизите и данъчните складове се предвижда облекчение за бизнеса с намаляване на регулаторната тежест.

По-конкретно - намаляват се сроковете за издаване на разрешително за търговия с тютюневи изделия от един месец на 14 дни, обясни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Ще се постараем да направим планов график за повишаване на акцизите на цигарите до 2015 г., обеща още Цонев.

Петкова представи промените в данъчните закони, като съобщи, че

вече имаме разрешение от ЕК да не увеличаваме акцизната ставка на природния газ, използван за моторно гориво, която трябваше в противен случай да вдигнем още от 1 януари 2014 г.

Решението на ЕК е, че това не е държавна помощ.

Така ще можем да прилагаме минималната ставка за метана за следващите 6 г., която е 85 ст. за 1 гигаджаул, а трябваше да поскъпне на 5,10 лв. за 1 гигаджаул.

Разрешението сме получили от директора на дирекция "Конкуренция" на 8 октомври след нотификация, изпратена от правителството до Брюксел през август.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • чака-рака - 17:22, 10 окт.

    П.далът си е п.дал! Пак работи за маминото прасе и неговите лавки! Не се ли наядохте, не се ли накрадохте бе вашата мама коп.лдашка?

Напиши коментар

Коментари