петък, 11 октомври 2013, 9:08 ч.

Заробени от картел

Супери бръснат с 6 бона производител, ако иде в друг магазин

BNews.bg

Супери бръснат с 6 бона производител, ако иде в друг магазин

6000 лв. глоба за производител, който продаде стоката си на друг магазин, освен на хипермаркета, с който има отношения. Това е само част от заробващите клаузи в общите условия на договорите, които са идентични за всички големи хипермаркети. Това разкри Корнелия Нинова, която е сред инициаторите нови правила в закона, които да гарантират правата на производителите ни.

6000 лв. глоба за производител, който продаде стоката си на друг магазин, освен на хипермаркета, с който има отношения.

Това е само част от заробващите клаузи в общите условия на договорите, които са идентични за всички големи хипермаркети. Това разкри Корнелия Нинова, която е сред инициаторите за нов закон за търговските вериги. Законът трябва да е готов до края на годината и от 2014 г. родният производител да се почувства защитен, а търговските вериги да заработят по правила.

"Това са общи условия, всички вериги ги предлагат. Това е картел! Това на нищо не прилича! Има условие да не можеш да продаваш на друг магазин, ако го направиш - 6000 лв. глоба за всеки отделен артикул.

Няма избор, няма конкуренция! Ще се сложат правила, Комисията за защита на потребителите ще влезе.", отсече шефката на социалната комисия в парламента.

Към момента търговските вериги са поставили на колене родните производители - не им плащат по 30, 60 и 90 дни дори за стоката, която отдавна са продали.

Куриоз в наглостта на хипермаркетите бе посоченият от Нинова пример за търговска верига, която не платила на производителя в България, нейн партньор, цели 90 дни за доставената стока, която продала.

На всичкото отгоре, през това време въпросният хипермаркет си построил с нашите, българските пари, магазини в съседна държава.

Така че, първото от новите правила в закона ще бъде задължаването на магазините да плащат на производителя, продал стоката си на тях, в срок от 30 дни.

Нинова цитира фактури и документи, според които излиза, че всички големи търговски вериги цакат производителя със 17 вида такси.

Сред тях фигурират отстъпки от брутната цена на стоката, такса за включване в рекламна брошура, бонус оборот

и дори върхът на нахалството - такса рожден ден за магазина!

Така производителят е длъжен да плати от собствената си печалба за чужд рожден ден.

"Излиза накрая, че българският производител си е продал стоката под себестойността", заключи Нинова. Тя каза по адрес на чуждите инвеститори в търговията:

"Добре дошли са, открили са работни места, но това не е Занзибар!"

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • GACOLINI - 17:37, 11 окт.

    А,защо са ни тези чуждоземни магазини? не може ли родните производители да се здружът и с помоща на държавата да си открият собствени Български супери?

Напиши коментар

Коментари